Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vierde editie Week van het Water streeft naar waterbewustzijn en -beleving in Vlaanderen

Vierde editie Week van het Water streeft naar waterbewustzijn en -beleving in Vlaanderen

14-03-2024
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) organiseert voor de vierde keer de Week van het Water. Van 22 tot 31 maart 2024 vinden in heel Vlaanderen meer dan 100 activiteiten plaats die focussen op waterbewustzijn en -beleving. Meer dan 110 verenigingen, lokale besturen en organisaties engageren zich. De week start op Wereldwaterdag. “De naam Vlaanderen betekent zoveel als ‘overstroomd land’. Wij Vlamingen zijn dus al van oudsher bezig met water, het zit in ons culturele DNA. Water is onze bondgenoot, onze kostbaarste grondstof. Het is goed om daar stil bij te staan en daar echt bewust van te worden”, zegt de Vlaamse minister van Omgeving.

Saartje Vandendriessche is ambassadrice

Ambassadrice van de Week van het Water is presentatrice Saartje Vandendriessche. Met haar passie voor natuur en duurzaamheid, onderstreept ze het belang van water: “Water is de bron van het leven, een kostbaar geschenk dat we moeten blijven koesteren en beschermen. Bij water kom ik altijd thuis.”

Gevarieerd activiteitenaanbod door breed scala aan partners

De Week van het Water staat in het teken van interactie en betrokkenheid bij water met meer dan 100 geplande activiteiten in, op of rond water, verspreid over heel Vlaanderen: Paddle Cleanups, afvaarten, gegidste wandelingen of fietstochten langs rivieren en overstromingsgebieden, een bezoek aan een watertoren of een rioolwaterzuiveringsinstallatie, waterdiertjes zoeken met een schepnet tot zelfs filmvertoningen. Het gevarieerd aanbod spreekt vele doelgroepen aan.

Een breed scala aan partners, van provincies tot lokale besturen, waterbedrijven, professionele organisaties en lokale vzw’s, engageren zich om deze activiteiten te organiseren en zo hun werking rond water in de kijker te zetten. Zo dragen we allemaal bij aan een groter waterbewustzijn binnen de gemeenschap.

Een overzicht van alle geplande activiteiten staat op www.weekvanhetwater.be. Saartje nam alvast deel aan een demonstratie van de krabbensleuf van VMM in Grobbendonk. Benieuwd hoe ze het ervan af bracht?

Aftrap op Wereldwaterdag

De start op 22 maart is een bewuste keuze: die dag is het Wereldwaterdag, een jaarlijkse internationale dag in het teken van water. Het is een initiatief van de Verenigde Naties en meerdere leden staan die dag stil bij het belang van zoetwater. Want toegang tot water is een mensenrecht.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.