Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Start archeologisch onderzoek van de Gaverbeek op 23 augustus

Eind 2018 sloegen stad Harelbeke, Intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij de handen in elkaar om de Gaverbeek van aan het provinciaal domein De Gavers tot aan de Collegewijk opnieuw zichtbaar te maken en de belevingswaarde voor inwoners en passanten te verhogen. Na een uitgebreid participatief ontwerptraject werden conceptplannen opgemaakt die nu uitgevoerd worden.

Lees verder...

VMM draagt bij aan gerenommeerde Nature-publicatie

Het herstel van de biodiversiteit in Europese wateren is gestopt. Dat valt te lezen in het toonaangevende tijdschrift Nature van 17 augustus. 22 landen hebben bijgedragen aan dit artikel. Vanuit België kon de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met de Universiteit Gent een waardevolle bijdrage leveren met haar enorme dataset rond macro-invertebraten – waterdiertjes die een goede indicator zijn voor de biologische waterkwaliteit.

Lees verder...

Regen deed grondwaterpeil flink stijgen

De Vlaamse Milieumaatschappij ziet het grondwater in heel Vlaanderen stijgen. In 79% van de meetplaatsen zijn er normale, hoge of zeer hoge grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar. Voor de bodemverzadiging worden historisch hoge waarden opgetekend. De debieten van de onbevaarbare waterlopen namen zelfs met 200% toe in vergelijking met een maand geleden. De regen en frissere temperaturen van de maand juli hebben dus positieve gevolgen voor de natuur.

Lees verder...

Nieuwe voetgangersbrug over Kleine Nete creëert extra wandelmogelijkheden doorheen Olens Broek

Vandaag plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een 26 meter lange voetgangersbrug over de Kleine Nete. De brug wordt geplaatst in het Olens Broek-Langendonk, een natuurdomein waar het Agentschap voor Natuur en Bos momenteel meer dan 200 ha beheert. Het domein situeert zich langs beide oevers van de Kleine Nete in de gemeenten Olen en Herentals. De nieuwe brug zal de, omwille van werken tegen verdroging, aangepaste wandeltracés verbinden. De voetgangersbrug opent binnen enkele weken, de werken aan de Kleine Nete lopen nog tot eind september.

Lees verder...

Twee jaar na de grote wateroverlast: waar staan we?

Exact twee jaar geleden vielen niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen extreme neerslaghoeveelheden. Het volledige Demerbekken en grote delen van het Maas- en Dijlebekken kregen de meeste regen te verwerken. Onder meer in Voeren en omgeving was de situatie dramatisch. De wateroverlast, ondergelopen huizen, schade aan gebouwen en wegen, … zijn niet vergeten. Intussen zijn heel wat werken gestart of uitgevoerd en maatregelen genomen. Tijd om een balans op te maken.

Lees verder...

Dalende grondwaterstanden na lange droogte, maar toestand niettemin beter dan juli vorig jaar

Sinds half mei is het droog en zonnig, wat voor een daling van de grondwaterstanden en debieten in de onbevaarbare rivieren zorgde. Door de recente en voorspelde regen dalen de grondwaterstanden minder snel en stijgen de debieten tijdelijk. De globale trend blijft echter dalend. Hoewel de situatie in juli vorig jaar minder rooskleurig was, blijft spaarzaam omspringen met ons water– zoals steeds – belangrijk.

Lees verder...

Vistrap op de Demer in Hasselt geeft vissen een zetje

De werken aan de vistrap aan de Lummense Kiezel in Hasselt zijn deze maand afgerond. We groeven over 300 meter lengte een grote meander uit langs de automatische klepstuw van de Demer. Er werden 23 drempels met telkens een 8-tal cm hoogteverschil aangelegd. Zo kunnen vissen het hoogteverschil van bijna twee meter aan de stuw trotseren en verder opwaarts zwemmen.

Lees verder...

PFAS wijdverspreid in Vlaams oppervlakte- en grondwater

De VMM voerde in 2022 een grootschalige monitoringscampagne uit naar PFAS in oppervlakte- en grondwater. De resultaten bevestigen dat PFAS wijdverspreid is in Vlaanderen. Gemeten concentraties zijn vergelijkbaar met die van onze buurlanden. Het voorkomen van PFAS heeft een duidelijke relatie met puntbronnen. In opdracht van de VMM analyseerde studiebureau Arche alle verzamelde meetgegevens in een onderzoeksrapport.

Lees verder...

Betere milieuprestaties door milieumanagementsysteem EMAS

De VMM vraagt niet alleen van bedrijven en burgers inspanningen voor een beter leefmilieu. We willen ook zelf een voorbeeld zijn. Daarom hanteren we al 10 jaar het EMAS-milieumanagementsysteem, waardoor onze ecologische voetafdruk steeds kleiner wordt en onze milieuprestaties boven verwachting scoren. De nieuwe doelstellingen voor 2030 leggen de lat hoog. We zijn ambitieus voor de toekomst en gaan de uitdagingen vol overtuiging aan.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.