Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Circulariteit in de praktijk bij werken aan Schulensmeer

In oktober 2020 startte VMM met ingrijpende werken aan het Schulensmeer. Deze voormalige zandwinningsplas op de grens tussen Lummen en Herk-de-Stad krijgt momenteel een grondige make-over. Enkele opgehoogde terreinen (zanddepots die achterbleven na de zandwinningswerken) worden opnieuw afgegraven om plaats te maken voor natte natuur. Met de vrijgekomen grond wordt in het Schulensmeer een zone ondiep water aangelegd waar zich waterplanten en riet kunnen vestigen.

Lees verder...

Efficiënter fosfor verwijderen op RWZI’s

Om efficiënter doorgedreven fosfor te verwijderen uit oppervlaktewater heeft de VMM samen met Aquafin een gekende techniek gekoppeld aan hedendaagse monitoring. Een eerste proefproject was alvast een succes: door extra dosering van ijzerzouten daalde het fosfor-gehalte, zonder dat er nadelige effecten werden waargenomen.

Lees verder...

Openbaar onderzoek PRTR-vragenlijst in Vlaanderen

Zoals internationaal afgesproken rapporteert België over de emissiegegevens van bedrijven en andere bronnen naar lucht en water en geeft het informatie over de overbrenging van verontreinigende stoffen. Die informatie wordt opgenomen in het PRTR. Iedereen krijgt tot 9 maart 2021 de kans om te reageren op de rapportering van de gerealiseerde doelstellingen via een openbaar onderzoek.

Lees verder...

BC materials wint Climate Challenge Gold Award by VMM

De winnaars van de Henry van de Velde Awards zijn bekend! Uit maar liefst 197 inzendingen werden 17 Award-winnaars geselecteerd en vervolgens 7 Gold Award-winnaars. De Vlaamse Milieumaatschappij mocht de Climate Challenge Award uitreiken, en die ging naar de architecten achter de duurzame bouwmaterialen van BC materials.

Lees verder...

Minister Demir op werkbezoek bij VMM

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stak vandaag de handen uit de mouwen aan het wachtbekken dat de Vlaamse Milieumaatschappij aanlegt aan de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw. Zo'n wachtbekken speelt een belangrijke rol om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen.

Lees verder...

Word jij 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen in de Tuin?

Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte? Wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie brengen zij op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. De VMM is opnieuw trotse partner van de CurieuzeNeuzen.

Lees verder...

Grondige slibruimingen in Maaseik

De VMM start vandaag met een grondige ruiming van de Bosbeek in Maaseik. Dat zorgt ervoor dat de waterbodem grondig herstelt waardoor het water beter kan worden afgevoerd binnen de bedding. De slibruiming is een van de cruciale maatregelen om overstromingsschade in de centra te voorkomen.

Lees verder...

Binnenkort meer water door Diest dankzij slibruiming Oude Demer

In Diest start de VMM op 25 januari met de slibruiming van de Oude Demer. Deze saneringsruiming zorgt ervoor dat de waterloop zich ecologisch kan herstellen, een cruciale zet voor de waterhuishouding van de Demer. Deze slibruiming zorgt ervoor dat er in de nabije toekomst meer water via de Demer door Diest kan stromen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.