Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Waterbeheerswerken aan de Mark

De hoogwaterperiodes van de voorbije weken zorgden ook aan de Mark in Herne, Galmaarden en Viane voor heel wat ondergelopen weides en akkers. Vroeger werden ook een aantal woningen in de dorpskernen getroffen door wateroverlast. Daarom startte de VMM na de grote overstromingen in 2010 met de uitwerking van een totaalplan. Ondertussen is de eerste fase van de werken afgerond in het stroomgebied van de Mark.

Lees verder...

GOG Bosbeek oplossing voor wateroverlast centrum Neeroeteren

De Bosbeek en de Witbeek veroorzaken regelmatig ernstige wateroverlast in het centrum van Neeroeteren. Omdat alleen lokale maatregelen niet volstaan, is de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan de Broekziepenstraat noodzakelijk om de overstromingsrisico’s van deze twee beken te verminderen. Ook meer opwaarts zetten we in op optimale benutting van de waterbergingscapaciteit van het valleigebied.

Lees verder...

Slibruiming en hakhoutbeheer Handzamevaart in Diksmuide

Binnenkort start de VMM met de slibruiming van de Handzamevaart. Dat vermindert de kans op wateroverlast en verbetert de ecologische toestand. Op de rechteroever langs de Handzamevaart staat volgende week ook gefaseerd hakhoutbeheer gepland. Zo voorkomen we dat bomen die te zwaar worden, afkraken of ontwortelen.

Lees verder...

Green Deal Brouwers: hoe ver staan we na 2 jaar?

Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom zoekt de Green Deal Brouwers naar oplossingen voor een duurzamer watergebruik. De resultaten na twee jaar zijn veelbelovend: de deelnemende brouwerijen verbruikten 289 080 m³ water minder in 2019 en pompten 165 661 m³ minder grondwater op.

Lees verder...

Grondwater: hoe zit dat nu?

Vorige week viel er overal in Vlaanderen heel veel neerslag. Toch betekent dat niet dat de grondwaterstanden meteen weer op peil zijn. Anderzijds, als je in het nieuws hoort dat de grondwaterstanden laag zijn, betekent dat niet dat het grondwater plots op zal zijn. Hoe kan dat nu? Ons grondwatersysteem werkt op een heel eigen manier. In dit filmpje leggen we het uit.

Lees verder...

9 nieuwe proeftuinen droogte van start om waterbeschikbaarheid te verhogen

Eind 2020 kende de Vlaamse Regering aan 9 nieuwe ‘proeftuinen droogte’ een subsidie toe. In een proeftuin droogte gaan verschillende (landbouw)bedrijven met de steun van de Vlaamse overheid samen op zoek naar een oplossing om beter beschermd te zijn bij waterschaarste. De subsidie verlaagt de drempel om innovatieve oplossingen uit te werken. Die oplossingen kunnen dan ook in andere bedrijven gebruikt worden.

Lees verder...

Beleef de Vlaamse Waterdagen: in je bubbel of online

22 maart is Wereldwaterdag en dat laten we dit jaar niet zomaar voorbij drijven! Met de Vlaamse Waterdagen zetten we onze waterlopen in het zonnetje. Noteer alvast de week van 20 tot 28 maart in je agenda als je onze waterlopen eens van een andere kant wil bekijken: via een wandeling of fietstocht met je bubbel, of online vanuit je zetel. Wil je zelf iets organiseren? Graag! Laat het ons weten.

Lees verder...

Met AI droogte voorspellen, tot 30 dagen vooruit

Met artificiële intelligentie accuraat droogte voorspellen is niet langer een toekomstdroom. De VMM liet een systeem uittesten dat meteorologische data combineert met voorspelde neerslag, evapotranspiratie, temperatuur en enkele ruimtelijke karakteristieken om (laagwater)debieten te voorspellen, tot 30 dagen vooruit. En dat levert voor het merendeel van de geteste locaties erg accurate debietvoorspellingen op.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.