Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / BC materials wint Climate Challenge Gold Award by VMM

BC materials wint Climate Challenge Gold Award by VMM

08-02-2021
De winnaars van de Henry van de Velde Awards zijn bekend! Uit maar liefst 197 inzendingen werden 17 Award-winnaars geselecteerd en vervolgens 7 Gold Award-winnaars. De Vlaamse Milieumaatschappij mocht de Climate Challenge Award uitreiken, en die ging naar de architecten achter de duurzame bouwmaterialen van BC materials.

Climate Challenge Award by VMM

De Henry van de Velde Awards bekroonden het werk van ontwerpers en bedrijven die design op een slimme manier integreren in hun onderneming. Dit jaar waren er 7 categorieën, waaronder de 'Climate Challenge by VMM'. Daarin gingen we op zoek naar een uitgewerkt holistisch concept dat een positieve impact heeft op het klimaat. De oplossing moest een systeem zijn dat mee een antwoord biedt op een complex milieugerelateerd probleem, zoals klimaatverandering, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen, bedreigingen van de gezondheid, bedreigingen van de externe veiligheid, aantasting van de leefomgeving, ... 

BC materials voor een CO2-neutraal bouwproces

Van alle inzendingen in onze categorie mocht BC materials de Gold Award mee naar huis nemen. Het bureau heeft de voorbije jaren een consequente en circulaire designpraktijk opgezet in duurzame (bouw)materialen. Voor het ecologisch assortiment leemtoepassingen hergebruiken ze afvalstoffen van bouwterreinen.  

leemassortimentDoor verschillende stromen grondverzet te combineren, met een zeer beperkte hoeveelheid regenwater kun je producten maken die geen afval veroorzaken en volledig recupereerbaar zijn.

De productie kan CO2-neutraal gebeuren met een minimum aan mankracht, grijze energie en restmaterialen omdat er geen (grote) energie-intensiteit nodig is.

Verder heeft BC materials een stampleem ontwikkeld voor vloeren, muren of meubels (De Kastar), leempleisters voor muurbezetting (De Brusseleir) en leemstenen voor (draag)muren, ovens,.. , (De Brickette). Dit zijn originele mixen, herformuleringen en modellen op basis van heterogene en puur lokale materialen. Omdat er geen chemische verandering in de materialen gebeurt, kunnen de basiselementen van hun ontworpen producten perfect hergebruikt worden, zelfs na 20, 50 of 100 jaar gebruik.

Meer over BC materials

 

 

Ook proficiat aan de andere winnaars in onze categorie!

Studio AMA - Award-winnaar Climate Challenge #hvdv2021Circle Sector - Award-winnaar Climate Challenge #hvdv2021

Herbekijk de uitreiking #hvdv2021

Uitreiking Henry van de Velde Awards 2021De uitreiking van de Awards vond plaats op vrijdag 5 februari 2021. Ondanks de coronamaatregelen en een recente brand in Bozar, kon presentator Xavier Taverne de laureaten toch feestelijk in de bloemetjes zetten. 

Herbekijk de uitreiking van #hvdv2021

 

 

Over de Henry van de Velde awards

De Henry van de Velde Awards benadrukken al sinds 1994 de belangrijke maatschappelijke rol van de designers en hun opdrachtgevers. De Awards tonen aan dat design vandaag in elke vezel van het dagelijks leven verweven zit en ze bekronen het werk van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op onze samenleving en economie. 

Dit jaar werden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), BOZAR, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Bokrijk, Vaklab en Z33 - Huis voor actuele kunst, design en architectuur.

Meer info op henryvandevelde.be

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.