Dinsdag 6/12/16 en woensdag worden hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen voorspeld. Daarom adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.
Vroeg je je ook al eens af hoe die beek of dat waterloopje, daar achter de dorpskerk, aan z’n naam kwam? Wel, nu hoeft dat niet meer. In ‘De Vlaamse Waternamen’ vind je alle namen van de Vlaamse en Brusselse waterlopen met een naamsverklaring.
Op 1 januari 2017 wijzigen de richtlijnen voor de informatieplicht voor publiciteit bij vastgoed in overstromingsgevoelig gebied. Het overstromingssymbool moet dan enkel nog vermeld worden bij de publiciteit van vastgoed dat in effectief overstromingsgevoelig gebied ligt.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2015. Uit de analyse van de controles van de watermaatschappijen blijkt dat het drinkwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. We moeten wel aandacht blijven hebben voor loden leidingen in huis of in openbare gebouwen.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het Limburgse Houthalen-Helchteren een neerslagradartoren gebouwd. De neerslagradar levert gedetailleerde neerslaggegevens, waardoor de berekening van de overstromingsvoorspellingen nauwkeuriger wordt. Samen met de al langer actieve radar in Jabbeke (in beheer van het KMI) is het hele Vlaamse grondgebied zo optimaal gedekt.
In Vlaanderen en in onze buurlanden is de Chinese wolhandkrab een beruchte exoot. Ze komt steeds vaker en in grotere aantallen voor. Op vraag van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege werkte de Vlaamse Overheid een plan uit om de aanwezigheid van de krabben onder controle te krijgen. In Aarschot begonnen gisteren de eerste proefvangsten.
Op dinsdag 4 oktober werd op Maasbekken Binnenstebuiten de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Die zorgt ervoor dat de Warmbeek één van de eerste grotere waterlopen in Vlaanderen is, die voldoet aan bijna alle milieudoelstellingen. Vlaamse en Nederlandse bestuurders kwamen in Hamont-Achel kijken hoe dat juist in zijn werk gaat.
Woensdag 5 oktober 2016 hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Limburg, Watering De Dommelvallei en Waterschap De Dommel een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze samenwerking richt zich op het beheren en onderhouden van de beken en rivieren in het grensgebied Nederland en Vlaanderen.
Heel wat kinderen drinken water van de kraan op school. Dat is gezond, goedkoper dan flessenwater en goed voor het milieu. Maar we moeten natuurlijk wel zorgen voor zuiver kraanwater. Met de brochure ‘Veilig kraanwater op school’ tonen we scholen hoe ze hun drinkwater gezond houden.
We starten binnenkort met werken op de linkeroever van Kamerlingsgeleed in Gistel-Oudenburg, ter hoogte van Verlorenkost. Over een afstand van 150 meter zullen we er de oever herstellen en slib ruimen. Vanaf 10 oktober moet daarbij het jaagpad langs het kanaal Plassendale/Nieuwpoort een drietal weken afgesloten worden, om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te garanderen.