Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Overstromingen / Hoe je woning beschermen tegen waterschade?

Hoe je woning beschermen tegen waterschade?

Overstromingen en wateroverlast zijn van alle tijden en kunnen we niet vermijden. Maar met preventieve maatregelen kan je wel de impact van overstromingen en schade aan je gebouw verminderen.

Je kan je woning beschermen tegen twee types overstromingen: een bovengrondse (vanuit een beek of rivier), of een ondergrondse (vanuit de riolering). Voor elk type kan je specifieke maatregelen treffen.

Ben je op zoek naar verdelers van bepaalde producten? Dan kan je in kijkje nemen in de databank overstromingspreventieproducten van het WTCB.

Bovengrondse overstroming

OverstromingenWe spreken van een bovengrondse overstroming als een beek of rivier overloopt, of als water afstroomt vanuit velden, tuinen of de straat. Meer informatie over de oorzaken en aard van bovengrondse overstromingen lees je in de infofiche bovengrondse overstroming.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende problemen bij bovengrondse overstromingen en welke aanpassingen je aan je woning kan doen om de overstromingsschade te beperken.

Vermijd dat het water de woning kan binnenstromen
Vermijd dat het water de woning kan bereiken
Voer regen- en afvalwater (vertraagd) af
Pas de woning aan

Ondergrondse overstroming

Ondergrondse overstroming

Als een hevige regenbui overdruk op het rioleringsstelsel van de woning veroorzaakt en dat leidt tot wateroverlast in of rond de woning, dan ontstaat een ondergrondse overstroming. Er kan dan afvalwater terugstromen naar toiletten, vloerputjes, roostergoten,... Meer informatie over de oorzaken en aard van ondergrondse overstromingen lees je in de infofiche ondergrondse overstroming.

 

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende problemen bij ondergrondse overstromingen en welke aanpassingen je aan je woning kan doen om de overstromingsschade te beperken.

Vermijd dat er water terugstroomt tot in de woning of regenwaterput.
Zorg je ervoor dat het water dat op de woning valt of afvalwater vanuit de woning (bij voorkeur vertraagd) afgevoerd kunnen worden
Scheid je regen- en afvalwaterstromen

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.

» Over VMM

Waterinfo.be is de portaalwebsite van de Vlaamse waterbeheerders. Je vindt er alle actuele waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

Download de brochure

Individuele bescherming tegen overstroming

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.