Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Overstromingen / Pilootproject preventie overstromingsschade

Pilootproject preventie overstromingsschade

Hoe je overstromingsschade aan je woning kan voorkomen? Dat onderzoekt de VMM in 2017 in een pilootproject in Geraardsbergen, Lebbeke en Sint-Pieters-Leeuw. De eerste infoavond op maandag 3 april in Geraardsbergen werd druk bijgewoond. In totaal zullen een 300-tal woningen onderzocht worden en krijgen ze gratis een plan om de woning beter te beschermen tegen wateroverlast.

Deze 3 gemeenten werden in het verleden al meermaals getroffen door overstromingen. Ondertussen zijn er heel wat beschermingsmaatregelen genomen waaronder de aanleg van wachtbekkens door de VMM. Maar door de klimaatverandering en de ligging, zullen er zich in de toekomst op verschillende plaatsen overstromingen blijven voordoen.

Inwoners uit de betrokken gemeenten die in het verleden schade ondervonden door overstromingen of gelegen zijn in overstromingsgebied, konden zich tot eind maart 2017 kandidaat stellen. Daarbij zullen de zwaarst getroffen woningen voorrang krijgen. Nadien worden de geselecteerde woningen bezocht door een deskundige en krijgen de eigenaars een voorstel om schade aan de woning bij een volgende overstroming te beperken. We schatten ook de kosten in om de werken aan de woning te laten uitvoeren.

Een eerste gelijkaardig project werd uitgevoerd tussen mei 2013 en mei 2015. In deze periode werden voor 85 woningen in de gemeente Beersel en Sint-Genesius-Rode oplossingen voorgesteld voor een betere bescherming van de woning tegen waterschade.  De reacties van de bewoners waren zeer positief. Bekijk hier de maatregelen die in de twee gemeentes werden voorgesteld.

Meer weten over Project preventie overstromingsschade

 

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.

» Over VMM

Meer informatie over de metingen

Waterinfo.be is de portaalwebsite van de Vlaamse waterbeheerders. Je vindt er alle actuele waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.