AWIS, het afvalwaterinformatiesysteem dat de VMM nu ontwikkelt, zal als eerste belangrijke stap een gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen omvatten. Deze gebiedsdekkende databank steunt op de uitwisseling van gegevens tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, rioolbeheerders, Aquafin en lokale besturen.
Vanaf 1 januari mogen enkel nog erkende boorbedrijven grondwaterboringen uitvoeren. Een boorbedrijf moet dan een erkenning in het kader van VLAREL bezitten om het merendeel van de boorwerkzaamheden te mogen uitvoeren.
Gent en Hooglede vallen in de prijzen op deze editie van de Groene Lente, een wedstrijd voor mooie en doordachte projecten rond openbaar groen. Uit meer dan 100 inzendingen, heeft de VMM deze projecten beloond omdat ze creatief en doordacht met water omspringen. Aartselaar mag de publieksprijs mee naar huis nemen.
Dinsdag 6/12/16 en woensdag worden hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen voorspeld. Daarom adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken op dagen met te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.
Vroeg je je ook al eens af hoe die beek of dat waterloopje, daar achter de dorpskerk, aan z’n naam kwam? Wel, nu hoeft dat niet meer. In ‘De Vlaamse Waternamen’ vind je alle namen van de Vlaamse en Brusselse waterlopen met een naamsverklaring.
Op 1 januari 2017 wijzigen de richtlijnen voor de informatieplicht voor publiciteit bij vastgoed in overstromingsgevoelig gebied. Het overstromingssymbool moet dan enkel nog vermeld worden bij de publiciteit van vastgoed dat in effectief overstromingsgevoelig gebied ligt.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2015. Uit de analyse van de controles van de watermaatschappijen blijkt dat het drinkwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. We moeten wel aandacht blijven hebben voor loden leidingen in huis of in openbare gebouwen.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het Limburgse Houthalen-Helchteren een neerslagradartoren gebouwd. De neerslagradar levert gedetailleerde neerslaggegevens, waardoor de berekening van de overstromingsvoorspellingen nauwkeuriger wordt. Samen met de al langer actieve radar in Jabbeke (in beheer van het KMI) is het hele Vlaamse grondgebied zo optimaal gedekt.
Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen blijkt dat in 2015 de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.
Nieuwe cijfers van de VMM geven aan dat er nog steeds te veel stikstof in de lucht zit. Dat draagt bij tot de verstoring van ecologische processen en vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit.