De moestuin is aan een ware opmars bezig in Vlaanderen. Droom je ook van groenten van eigen kweek? Zorg dan voor een gezonde grond, een goede inrichting en ecologisch onderhoud. Hoe je dat doet? Dat vind je vanaf nu allemaal op gezonduiteigengrond.be.
Op zondag 22 maart is het Wereldwaterdag. Elk jaar focust deze internationale hoogdag van het water op een specifiek aspect van gezond water. Dit jaar is dat ‘duurzame ontwikkeling’.
Met een marktonderzoek peilde de VMM bij huishoudelijke drinkwatergebruikers in Vlaanderen naar de perceptie van de drinkwaterprijs en de wijze van berekening van de waterfactuur. Daaruit blijkt onder meer dat de meerderheid van de bevraagden een uniforme berekening van de waterfactuur verkiest.
De VMM biedt voortaan via www.waterinfo.be/watertoets alle kaarten en tools aan om overheden, notarissen en immosector goed te informeren over overstromingsgevoelige gebieden.
Nieuwe internationale regelgeving voor de zwaveluitstoot van scheepsmotoren zorgt ervoor dat meer en meer schepen uitgerust worden met scrubbers voor het ‘wassen’ van uitlaatgassen. Dat waswater vormt een nieuwe potentiële verontreinigingsbron op zee, maar ook in onze havens. De VMM werkt nu mee aan een project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen om de impact in kaart te brengen.
Onze website is grondig vernieuwd. Niet alleen qua look, maar ook inhoudelijk is de site volledig over een andere boeg gegooid. Ontdek het zelf op vmm.be!
De VMM zal in de loop van 2015 14 slibruimingen uitvoeren en daarmee in totaal 219.000 m³ hinderlijk sediment uit de Vlaamse waterlopen verwijderen. Over de periode 2011-2015 zal er zo gemiddeld 139.000 m³ slib per jaar geruimd zijn. Vergeleken met de jaarlijkse sedimenttoename (begroot op 150.000 m³) betekent dit dat de VMM de hoeveelheid slib in haar waterlopen nagenoeg onder controle houdt.
Het Europese Life+ ATMOSYS-project is genomineerd als een van de beste Europese Life+ projecten. ATMOSYS zorgt voor betere luchtkwaliteitsmodellen tot op straatniveau met een hoge ruimtelijke resolutie.
Het nieuwe rapport Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest in 2013 bevestigt de trend dat de Vlaamse luchtkwaliteit de voorbije decennia verbetert.
Uit het jaarrapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2013’ blijkt dat er in 2013 opnieuw minder verontreinigende stoffen en broeikasgassen in Vlaanderen geloosd werden. Daarmee wordt de algemeen dalende tendens sinds 2000 voortgezet.