Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / ‘De Vlaamse Waternamen’ verklaart 8500 Vlaamse en Brussels waterloopnamen

‘De Vlaamse Waternamen’ verklaart 8500 Vlaamse en Brussels waterloopnamen

01-12-2016
Vroeg je je ook al eens af hoe die beek of dat waterloopje, daar achter de dorpskerk, aan z’n naam kwam? Wel, nu hoeft dat niet meer. In ‘De Vlaamse Waternamen’ vind je alle namen van de Vlaamse en Brusselse waterlopen met een naamsverklaring.

In ‘De Vlaamse Waternamen’ worden maar liefst 8500 Vlaamse en Brusselse waterlopen taalkundig verklaard. Het eerste van twee delen van ‘De Vlaamse Waternamen’ is nu uit en bevat de waterlopen van de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het tweede delen met Oost- en West-Vlaanderen zal later op de markt komen.

De auteurs van het boek hebben uitgebreid beroep gedaan op de waterloopkennis van onze VMM-experten, die ook voor een aantal mooi foto’s hebben gezorgd.

Wou je altijd al eens weten hoe bijvoorbeeld de Paanhuisbeek of de Erkbeek aan hun namen kwamen? ‘De Vlaamse Waternamen’ is hiervoor het naslagwerk bij uitstek. Het eerste boekdeel kan je nu bestellen via order@peeters-leuven.be.

En omdat we het niet kunnen laten: de Paanhuisbeek stroomt door Diepenbeek en dankt zijn naam aan het paanhuis of de brouwerij die water uit de beek gebruikte om haar bier te brouwen. De Erkbeek in Hamont verwijst naar de ‘arcke’ of het houten gewelf waaronder het rad van een door water gedreven molen draait. Altijd leuk om weten toch? 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.