Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties vandaag en komende dagen

Hoge ozonconcentraties vandaag en komende dagen

12-09-2016
12 september 2016 – Vandaag meten we in Vlaanderen hoge ozonconcentraties in de lucht. Ook de komende dagen verwachten we veel ozon. Vanaf morgen wordt daarom de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. De kans op overschrijdingen van de informatiedrempel is klein.

Vandaag is het al zeer zonnig en warm. Vanaf morgen voorspelt het KMI 2 opeenvolgende dagen met een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30°C. Dat het is signaal om waarschuwingsfase niveau 1 van het ozon- en hitteplan te activeren.

De combinatie van luchtvervuiling, warm en zonnig weer zal de volgende dagen zorgen voor hoge ozonconcentraties. Op basis van de laatste luchtkwaliteitsvoorspellingen is de kans echter klein dat de Europese waarschuwingsdrempel  van 180 µg/m³ overschreden zal worden.

De VMM meet de ozonconcentraties in Vlaanderen. De actuele meetresultaten kan je hier live volgen.

Wat te doen bij hoge ozonconcentraties?

Doe geen zware fysieke inspanningen tussen 12.00u en 22.00u. Ozon kan de gezondheid schaden. Met baby’s, kleine kinderen en ouderen moet je extra alert zijn. Lees hier wat je kan doen in droge periodes met veel ozon.

Je kan ook zelf je steentje bijdragen om de luchtverontreiniging te verminderen. Enkele tips voor een betere luchtkwaliteit.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.