Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Demer stroomt opnieuw door Diest

Demer stroomt opnieuw door Diest

05-09-2016
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft de oude Demerbedding in Diest uitgegraven. De werken hebben 4 jaar geduurd. De nieuwe open Demer helpt Diest beschermen tegen wateroverlast.

De binnenstad van Diest werd in het verleden meermaals getroffen door wateroverlast, veroorzaakt door hevige regenbuien boven de stad. De nieuwe open Demer is bedoeld om deze watermassa op te vangen. Het hele Demertraject is voorzien van een wandel- en fietspad. Op sommige plaatsen legde de VMM een vlonderpad aan, vlak naast of boven het water. De waterloop fungeert ook als verbindingselement tussen de vestenstructuur stroomopwaarts en de Demervallei stroomafwaarts van de stad.

De volgende jaren zal de VMM de Grote Steunbeer aan de Saspoort aanpakken. De oude stuw zal uitgerust worden met regelbare stuwen. Deze werken zullen de Demer echt terug in de stad brengen, maar ook toelaten om de grote wachtbekkens op de Demer beter te gebruiken (Schulensbroek en Webbekomsbroek, die vooral ook Diest beschermen tegen overstromingen).

Lees het persbericht en onze publicatie  Heraanleg Demer door Diest. Hierbij ook enkele sfeerbeelden van de inhuldiging.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.