Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties houden aan

Hoge ozonconcentraties houden aan

26-08-2016
26 augustus 2016 – Vandaag verwachten we opnieuw hoge ozonconcentraties. Vooral in het centrum en het oosten van Vlaanderen is er kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel.

Vandaag blijft het zeer zonnig en warm. Met maximumtemperaturen van 30 tot 32°C wordt het wel iets minder warm dan gisteren. De opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen gecombineerd met het zeer warme en zonnige weer blijft vandaag en morgen zorgen voor hoge ozonconcentraties in de lucht.

De VMM meet de ozonconcentraties in Vlaanderen. De actuele meetresultaten kan je hier live volgen.

Overschrijdingen

Vandaag is er vooral in het centrum en het oosten van Vlaanderen een kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³.

Gisteren werden op drie  plaatsen in Vlaanderen een overschrijding van de informatiedrempel genoteerd, nl. in Schoten, Berendrecht en Moerkerke.

Morgen is er kans op overschrijdingen op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, vooral in het noorden en oosten van Vlaanderen. Vanaf zondag zou de overschrijdingskans gevoelig dalen en verwachten we geen overschrijdingen meer.

Wat te doen bij hoge ozonconcentraties?

Doe geen zware fysieke inspanningen tussen 12.00u en 22.00u. Ozon kan de gezondheid schaden. Met baby’s, kleine kinderen en ouderen moet je extra alert zijn. Lees hier wat je kan doen in droge periodes met veel ozon.

Je kan ook zelf je steentje bijdragen om de luchtverontreiniging te verminderen. Enkele tips voor een betere luchtkwaliteit.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.