Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / LIFE-project Delta tilt natuur naar Europees topniveau

LIFE-project Delta tilt natuur naar Europees topniveau

24-08-2016
De Europese Commissie keurde het LIFE-project Delta goed. Dit project wil de verdere ecologische ontwikkeling van de Demervallei in Limburg en Vlaams-Brabant voor de komende vijf jaar verzekeren. Het project stemt waterbeheer, natuur en zachte recreatie op elkaar af.

Het LIFE-project gaat aan de slag in twee natuurgebieden in de Demervallei op de grens tussen Limburg en Vlaams-Brabant : het Schulensbroek en het Webbekomsbroek-Borchbeemden. De beheerders van de gebieden (Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, de VMM en het Regionaal Landschap Haspengauw en Voeren ) bundelen hun krachten voor de realisatie van dit ambitieuze project.

Zeldzame dier- en plantensoorten

logo natura 2000De Demervallei vormt ter hoogte van de gemeenten Herk-de-Stad, Lummen, Halen en Diest een uniek samenvloeiingsgebied van zowat 70% van al het Limburgse water. Kenmerkend zijn de bijzondere graslanden waar zeldzame dier- en plantensoortenvoorkomen.

Gecontroleerde overstromingsgebieden

Het uitgestrekte valleilandschap doet tegelijkertijd dienst als een cruciale buffer voor de waterveiligheid van de bewoners in het Demerbekken. Zo werden in juni nog 10.000.000m3 geborgen in de gecontroleerde overstromingsgebieden.

Natuurvriendelijk inrichten

Logo Europees subsidiëringsprogramma Life.Op de planning: een oude loop van de Oude Herk opnieuw aansluiten, moeraszones en het grachtenstelsel in het gebied herstellen en de oevers van het Schulensmeer natuurvriendelijk inrichten. Het typische deltalandschap wordt ook verder open gemaakt ten voordele van de valleinatuur. Om de bijzondere natuur nog beter te ontdekken, wordt een uitkijktoren op het dak van het bezoekerscentrum aan het Schulensmeer ingericht. Daarnaast komt er ook een avonturenpad, een voetgangersbrug en verschillende wandelingen.

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.