Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. In een kort filmpje leggen we je uit hoe je dat juist aanpakt.
Met deze slogan gaat een uitgebreid partnerschap van landbouworganisaties, C.V.B.B., Vlaamse praktijkcentra en Vlaamse overheidsinstellingen zoals VMM resoluut voor het behalen van de doelstellingen voor waterkwaliteit in Vlaanderen.
Een indrukwekkende verzameling vogels, insecten, zoogdieren en planten heeft zijn intrek genomen in het gecontroleerd overstromingsgebied langs het Eeksken, op de grens tussen Lebbeke, Buggenhout en Opwijk. Reden genoeg om je wandelschoenen aan te trekken.
Van 15 tot 17 januari kreeg het centrum van Vlaanderen veel neerslag te verwerken met overstromingen tot gevolg. Het Vlaams Parlement blikte hier midden februari op terug. Het organiseerde een gedachtewisseling over het beheersen van wateroverlast in het kader van een integraal waterbeleid. Daarbij kwamen de verschillende Vlaamse waterbeheerders aan bod. De VMM presenteerde een analyse van de overstromingen van de onbevaarbare waterlopen.
De jaarlijkse aangifte voor de heffing op de waterverontreiniging of heffing op de winning van grondwater dien je voortaan volledig digitaal in.
In maart start de VMM met de grond- en betonwerken voor het aanleggen van 3 wachtbekkens op de Herk in de gemeente Wellen (Haspengouw). Daarmee herstelt de VMM de oorspronkelijke situatie, waarbij de vallei (de beemden) ter hoogte van de Grote Beemd overstroomt. De wachtbekkens zullen de dorpskernen van de gemeente Alken en Wellen beter beschermen tegen wateroverlast.
Op de onbevaarbare waterlopen van 1e categorie beheert de Vlaamse Milieumaatschappij ongeveer 250 kunstwerken zoals stuwen en pompstations. Een goede werking van die infrastructuur is cruciaal, zowel in periodes met veel neerslag als bij droogte. Sinds kort beschikt de VMM over een volledig vernieuwd afstandsbewakingssysteem om haar kunstwerken te bewaken en sneller te bedienen vanop afstand.
In 2016 zal de VMM 15 slibruimingen op haar waterlopen uitvoeren en daarmee 208.621 m³ hinderlijk sediment verwijderen. Over de periode 2012-2016 zal er zo gemiddeld 144.446 m³ slib per jaar geruimd zijn. Vergeleken met de jaarlijkse sedimenttoename (begroot op 150.000 m³) betekent dit dat de VMM de hoeveelheid slib in haar waterlopen nagenoeg onder controle houdt.
De nieuwe zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen zijn vanaf nu online te raadplegen. Ze leggen voor elke gemeente vast hoe en wanneer het huishoudelijk afvalwater wordt gesaneerd.
Eind 2015 keurde de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2016-2021 goed. Extra aandacht gaat naar 17 speerpuntgebieden en 56 aandachtsgebieden.