Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / 20.000 CurieuzeNeuzen starten met metingen op 28/4

20.000 CurieuzeNeuzen starten met metingen op 28/4

26-04-2018
Zaterdag 28 april starten de deelnemers van CurieuzeNeuzen Vlaanderen met de meting van stikstofdioxide in hun straat. Naast duizenden gezinnen nemen ook honderden scholen, bedrijven, verenigingen en gemeentehuizen deel. Gedurende 4 weken zullen 20.000 CurieuzeNeuzen de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart brengen. Hiertoe moeten ze een erg eenvoudige meetopstelling aanbrengen aan een raam op de eerste verdieping.

Meetopstelling

De meetset is een eenvoudig vouwbord dat aan het raam wordt bevestigd. Daarin worden twee meetbuisjes gehangen waarmee van 28 april tot 26 mei de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht wordt gemeten. Instructiefilmpje voor het vouwen van het meetbord: https://www.youtube.com/watch?v=gPTP6tuymqI

Metingen over heel Vlaanderen

Uit de 52.626 inschrijvingen werden zorgvuldig 20.000 meetpunten geselecteerd. Er zijn meetpunten in alle Vlaamse gemeenten, zowel in steden als op het platteland, langs grote en kleine wegen en in woonwijken. Dit geeft een gelijkmatige spreiding per provincie:

  • Antwerpen: 5.540
  • Limburg: 2.343
  • Oost-Vlaanderen: 4.914
  • Vlaams-Brabant: 3.963
  • West Vlaanderen: 3.240

De spreiding van de meetpunten is goed zichtbaar via deze online viewer.

Resultaten

De Vlaamse Milieumaatschappij hangt op 20 plaatsen in Vlaanderen ook meetborden bij officiële meetstations om de metingen te kalibreren. De meetresultaten van alle 20.000 punten zullen de luchtkwaliteit in Vlaanderen nauwkeurig in kaart brengen en vormen een unieke hoeveelheid topdata, vergaard door burgers. De resultaten worden eind september bekendgemaakt.

Meer weten over CurieuzeNeuzen

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.