Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2018 / Koker onder spoorweg voor bypass Heulebeek

Koker onder spoorweg voor bypass Heulebeek

26-06-2018
Een spectaculair zicht dit weekend in Heule: een koker van 28 meter lang is onder de spoorlijn geschoven. Die moet het water van de Heulebeek bij hoogwater sneller afvoeren zodat het overstromingsrisico in het centrum van Heule vermindert.

Het centrum van Heule kreeg al verschillende keren te maken met wateroverlast. Om daar een antwoord op te bieden, zal er eind 2018 een bypass aangelegd worden. Bij hevige regenval zal een deel van het hoogwater via die bypass afgeleid worden en wordt de doorgang niet overbelast. In normale omstandigheden zal de bypass droog staan. Om de bypass aan te sluiten, moeten we de spoorlijn kruisen. Daarom leiden we de Heulebeek via deze koker onder de spoorweg.

De werken

We hebben de betonnen koker de voorbije weken ter plaatse naast de spoorweg geconstrueerd. De koker is 28,80 m lang, 3 m breed en 2 m hoog.

Op vrijdagavond is het spoorverkeer stilgelegd, zodat we konden starten met het opbreken van het spoor en het uitgraven van de sleuf. Zaterdagmorgen om 8u hebben vijf kranen de koker onder de spoorlijn geduwd. Dit duurde ongeveer 8 uur. Na herstelwerken, grondaanvulling en verdichting van de sleuf konden we de werken beëindigen op zondagmorgen 9u.

De komende weken en maanden werken we de kokerconstructie verder af. Onder normale omstandigheden zijn de werken tegen midden oktober voltooid.logo lyse

Deze werken worden mee gefinancierd binnen het Interreg-programma France-Wallonie-Vlaanderen binnen het project Lyse.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.