Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2018 / VMM van start met burgerwetenschap en luchtzuivering

VMM van start met burgerwetenschap en luchtzuivering

26-06-2018
Steeds meer mensen willen een betere luchtkwaliteit in hun buurt en trekken zelf op onderzoek. Samen met Vlaamse en Nederlandse partners wil de VMM de burgers hierin ondersteunen. Op 29 mei hebben we het startschot gegeven voor het Europese project Zuivere Lucht.

Wat zullen we doen met het project Zuivere Lucht?

  • We ontwikkelen een digitale gereedschapskoffer
  • We zoeken samen met geïnteresseerden naar lokale acties om de luchtkwaliteit in kaart te brengen en te verbeteren
  • We testen een innovatieve luchtzuiveringstechniek

Hoe het best de lucht meten?

Veel Vlamingen willen zelf de luchtkwaliteit meten. 20.000 Vlamingen hebben dat onlangs gedaan via CurieuzeNeuzen Vlaanderen, waaraan de VMM samen met de UAntwerpen en De Standaard meewerkt. En er zijn er nog veel meer die zelf aan de slag willen. Voor die burgerwetenschappers stellen we een digitale gereedschapskoffer samen: een handleiding om zelf zinvolle en kwalitatieve metingen op te zetten. Wat meet je bv. het best wel of niet? Hoe interpreteer je de resultaten? De gereedschapskoffer zal in het najaar van dit jaar klaar zijn.

Samen met de partners testen we deze koffer uit in een aantal ‘living labs’: kleinschalige experimenten met burgers. We zullen ook tijdelijke maatregelen zoals de straat tijdelijk autovrij maken, meer ventileren in de klaslokalen, … uitproberen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Nieuwe technieken

Kinderen zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. Daarom zullen de partners Universiteit Antwerpen en VFA Solutions binnen dit project enkele luchtzuiveringstechnieken optimaliseren en uittesten in een crèche in Antwerpen en een school in Den Haag. Zo kunnen we hopelijk hun blootstelling op korte termijn verminderen.

Het project Zuivere lucht is een project dat gesubsidieerd wordt door het Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Het loopt tot eind 2020.

Meer info over Zuivere Lucht

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.