Sla met minstens drie bedrijven de handen in mekaar om je beter te wapenen tegen droogte en je maakt kans op een projectsubsidie tot 75% van je investeringsbedrag. Indienen kan tot en met 12 april 2019 bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
In 2019 dien je opnieuw jouw aangifte voor de heffing op waterverontreiniging of grondwaterwinning digitaal in. We hebben de digitale aangifte en de berekeningswizard in de loop van 2018 verder geoptimaliseerd. Benieuwd naar de wijzigingen? Kom naar de infosessie op 18/01.
Op 19 december is het openbaar onderzoek over de waterbeleidsnota 2020-2025 gestart. Die nota bevat de krachtlijnen van de visie van de Vlaamse Regering op het toekomstige waterbeleid. Ook de grote waterbeheerkwesties rond de kwaliteit van het oppervlaktewater en de toestand van het grondwater in Vlaanderen, komen in de nota aan bod.
Regent het in Vlaanderen? Dan kan je op de voet volgen waar er hoeveel valt via www.waterinfo.be. Wil je die real-time-gegevens gebruiken? Dat kan vanaf nu, dankzij een nieuwe webdienst die de neerslagintensiteit als open data aanbiedt.
Is de lucht die je inademt gezond? Je hebt het je vast al afgevraagd. Waarom dan geen eigen onderzoek op touw zetten? Burgerwetenschap, of citizen science, is eenvoudiger dan je denkt. Om je te helpen, hebben we een online stappenplan www.hoemeetiklucht.eu gelanceerd.
Met de app ‘Virtuele Boring’ kan je nu op een smartphone zien wat er in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte.
Tegen 2050 willen Europa en Vlaanderen evolueren naar een ecologisch duurzame samenleving. Een korte, krachtige uitspraak, met verstrekkende gevolgen. Want vanaf nu zal onze maatschappij grondig moeten veranderen om die doelstelling te behalen. Hoe moeten we dit in Vlaanderen aanpakken? Waar liggen de uitdagingen? In het nieuwe MIRA-rapport Milieuverkenning 2018 onderzoeken we de oplossingen en hefbomen die moeten bijdragen tot ecologisch duurzame systemen.
Proficiat aan Beersel, Diksmuide, Overijse, Stekene, Torhout, Beringen, Bonheiden, Harelbeke en Heuvelland. Zij zijn de laureaten van de Groene Lente, de wedstrijd voor mooie en doordachte projecten rond watervriendelijk en openbaar groen. Uit bijna 150 inzendingen, heeft de VMM deze projecten beloond met het label 'Waterproof' of 'Zonder is gezonder'.
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen voor oppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.
Met een vernieuwd financieringsmodel kan de VMM ramen hoeveel geld rioolbeheerders nodig hebben voor de verdere uitbouw en het onderhoud van de riolering. Omgekeerd kunnen we ook berekenen welke investeringsuitgaven er tegen 2027 mogelijk zijn met het huidige budget. Dit brengt een aantal belangrijke uitdagingen aan het licht.