Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties

Hoge ozonconcentraties

24-07-2018
Vandaag, dinsdag 24 juli, zijn er overal in Vlaanderen hoge ozonconcentraties en kan de Europese informatiedrempel lokaal worden overschreden. Ook de komende dagen zijn zonnig en zeer warm met hoge ozonwaarden. Volg live de ozonwaarden op de meetstations van de VMM.
Dinsdag 24 juli

Vandaag wordt het opnieuw warm met temperaturen die kunnen oplopen tot 32 graden in de
Kempen. Het is zonnig al zullen er in de loop van de namiddag wat stapelwolken ontstaan. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen. De ozonconcentraties kunnen opnieuw hoog oplopen met kans op lokale overschrijdingen van de Europese informatiedrempel (180µg/m³).

Woensdag 25 juli

Ook morgen blijft het zeer warm. Er worden opnieuw temperaturen hoger dan 30 graden voorspeld. Het blijft zonnig maar in de namiddag ontstaan stapelwolken en is een lokale (onweers)bui niet uitgesloten. Er is een matige wind. De ozonconcentraties zullen naar verwachting hoog blijven en de kans is groot dat de ozondrempel op verschillende plaatsen overschreden wordt.

Donderdag 26 juli

Donderdag wordt het nog warmer met temperaturen die kunnen oplopen tot 34 graden. Het wordt opnieuw zonnig maar in de namiddag kunnen opnieuw stapelwolken ontstaan en is een
warmteonweer niet uitgesloten. Er is nauwelijks wind. De ozonconcentraties zullen hoog blijven en er worden in het hele land overschrijdingen van de ozondrempel voorspeld. Lokale
overschrijdingen van de Europese alarmdrempel van 240 µg/m³ zijn eveneens niet uitgesloten.

Blijf op de hoogte

De Vlaamse Milieumaatschappij meet de ozonconcentraties in Vlaanderen. Volg de actuele waarden op de voet via onze website.

Bekijk hier de actuele meetresultaten

Wat te doen bij hoge ozon?

Met baby’s, kleine kinderen en ouderen moet je extra alert zijn. Zorg ervoor dat ze voldoende water, koelte en rust krijgen.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met
ademhalingsproblemen, enz.), doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Iedereen wordt overigens aangeraden tijdens die periode
langdurige fysieke inspanningen (bijvoorbeeld joggen) zoveel mogelijk te vermijden, zeker wanneer de alarmdrempel wordt overschreden. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Je kan ook zelf je steentje bijdragen om de luchtverontreiniging te verminderen. Lees hier enkele tips voor een betere luchtkwaliteit.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.