Dronebeelden wateroverlast Kalmthout 20/06/2019
Woensdagavond zijn er tot ’s avonds laat dronebeelden gemaakt van de wateroverlast in de omgeving van Kalmthout.
Woensdagavond zijn er tot ’s avonds laat dronebeelden gemaakt van de wateroverlast in de omgeving van Kalmthout.
Met Internet of Water slaan zes partners de handen in mekaar om van Vlaanderen de internationale koploper op vlak van slim waterbeheer te maken. Samen met IMEC, VITO, De Watergroep, Aquafin en Vlakwa willen we maar liefst 2.500 sensoren in onze waterlopen plaatsen om belangrijke aspecten van de waterkwaliteit in real-time op te volgen. Op 29 mei hebben we het project officieel gelanceerd.
Krijgen we opnieuw een droge zomer? We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar volgen de situatie uiteraard op de voet en zijn voorbereid. Volg de huidige situatie mee op én bekijk hoe eenvoudig water besparen kan zijn.
Gemeenten en rioolbeheerders die voor de (her)aanleg van riolering en de bouw van individuele behandelingsinstallaties subsidies willen aanvragen bij de VMM, doen dat vanaf nu via een nieuw digitaal loket.
Snel inzicht krijgen in het complexe water- en afvalwatersysteem is cruciaal in noodsituaties, belangrijk voor een goed beleid en het informeren van de burger. Daarom heeft de VMM de Graph Tracing Engine ontwikkeld, een tracing algoritme dat data combineert over het hele watersysteem om snel vervuiling op te sporen en de impact van milieu-incidenten in te schatten.
Het slib van de Grote Laak in Laakdal is sterk verontreinigd met voornamelijk zware metalen en chloriden. In afwachting van de integrale sanering, waarbij ook de oevers en de vallei worden aangepakt, zullen we slib ruimen ter hoogte van Laakdal en Tessenderlo. In totaal zullen we 5400 m³ slib verwijderen. De werken zijn gestart in mei en zullen zo’n 6 maanden duren.
Sinds 26 maart zoeken de inwoners van Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands online en offline naar manieren om het overstromingsrisico in hun streek verder te verminderen. In het verleden zorgde de Vliet-Molenbeek al voor heel wat wateroverlast en ook vandaag blijft de kans op waterschade bestaan. Daarom lanceerde de VMM samen met 13 lokale, provinciale en Vlaamse overheden een participatieproject om nieuwe voorstellen te verzamelen en onmiddellijk ook een draagvlak te bouwen om ze te realiseren.
Een goed, kosten-efficiënt rioleringsbeleid start met een nauwkeurige inventaris van de bestaande riolering. Voor kleinere gemeenten is dat een hele opgave. Daarom hebben de VMM en Informatie Vlaanderen samen het skeletbestek water- en rioolbeheer uitgebreid. Met het nieuwe bestek kunnen gemeenten hun rioleringsstelsel laten opmeten door landmeters.
De freatische grondwaterstanden zijn de voorbije maand gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de VMM. De toestand voor de tijd van het jaar is hierdoor niet verbeterd in vergelijking met begin april. In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.