Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2018 / App toont hoe de grond onder je voeten eruit ziet

App toont hoe de grond onder je voeten eruit ziet

18-12-2018
Met de app ‘Virtuele Boring’ kan je nu op een smartphone zien wat er in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte.

De ondergrond heeft zich gedurende miljoenen jaren gevormd en is verschillend van streek tot streek en zelfs van perceel tot perceel. De Virtuele Boring geeft met één muisklik de lagenopbouw van de Vlaamse ondergrond. De oudste gemodelleerde laag is zo’n 400 miljoen jaar oud. De experten van de VMM zorgden ervoor dat je ook kan zien waar de watervoerende lagen in de ondergrond zitten.

Wie tijdens een fietstocht nieuwsgierig is naar een opvallend verschijnsel in het landschap, kan in de ondergrond misschien een verklaring vinden door de app even te checken. Of wie wil weten op welke diepte er bv. een watervoerende laag in de tuin zit, het kan allemaal via de Virtuele Boring.

Hoe installeren?

Virtuele boring icoonOpen op de smartphone: https://virtueleboring.dov.vlaanderen.be/virtueleboring/

De tool wordt dan in de browser geopend. Je kan de webpagina daarna bewaren als snelkoppeling op het start- of beginscherm van je smartphone.

Nuttige tool

Voor heel wat professionele toepassingen wordt er geboord in de Vlaamse ondergrond.

  • onderzoek naar delfstoffen
  • gebruik van ondergrondse ruimte
  • stabiliteitsonderzoek
  • diepe geothermie of aardwarmte
  • waterwinningen

Met de Virtuele Boring is er nu een nuttige tool vooraleer je op het terrein gaat. De app kan wel nooit een echte boring vervangen. Maar het vormt een praktische aanvulling bij de voorbereiding van pompproeven, boringen, sonderingen, metingen en laboproeven. 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.