Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Extra ruimte voor natuur en overstromingsbescherming in ‘t Zwin

Extra ruimte voor natuur en overstromingsbescherming in ‘t Zwin

07-02-2019
Maandag 4 februari 2019 was een historische dag voor het natuurreservaat het Zwin. De oude 'Internationale Dijk' werd doorgebroken, waardoor er 120 hectare extra ruimte voor natuur is bijgekomen. De VMM bouwde in het projectgebied een nieuw pompgemaal dat de waterpeilen binnen het gebied beheert.

Het laatste stukje 'Internationale Dijk' dat de zee tegenhield werd maandag met een symbolische laatste spadesteek door de bevoegde Vlaamse en Nederlandse beleidsmakers afgegraven. Vanaf nu stroomt het zeewater het 120 hectare grote uitbreidingsgebied in en uit, waardoor nieuwe slikken en schorren worden gevormd.

Bescherming tegen overstromingen wordt gegarandeerd door een nieuwe dijk van zeven meter hoog, die nog robuuster is. De VMM bouwde in het gebied een nieuw visvriendelijk pompgemaal, meegefinancierd binnen het Europese SCAPE-project.

Meer weten?

Surf naar www.zwininverandering.eu en de SCAPE-projectpagina.

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.