Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Krijgen we binnenkort slimme watermeters?

Zal het jaarlijks doorgeven van je waterstanden in de toekomst verdwijnen en automatisch gebeuren via ‘slimme meters’? Dat is zeer waarschijnlijk. De VMM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar slimme watermeters en we hebben enkele aanbevelingen rond financiële impact, nieuwe regelgeving en veiligheid.

Lees verder...

Berekening ammoniakemissie in de landbouw verfijnd

De VMM heeft haar EMAV-model voor de berekening van ammoniakemissie in de landbouwsector geactualiseerd. Zo kunnen we nu meer gedetailleerde input verwerken. De geografische toekenning van de emissies door het uitrijden van dierlijke mest en kunstmest werd uitgebreid. Ook krijgen we nu een duidelijk beeld van de NH3-emissie die met mestverwerking gepaard gaat. We kunnen ook de emissie op het niveau van de stal berekenen of een prognose maken.

Lees verder...

Biota-meetnet toont overschrijdingen milieukwaliteitsnormen

Voor het eerst hebben we resultaten van onderzoek naar 12 prioritaire stoffen in levende organismen (biota) in onze waterlopen. In 2015 heeft de VMM op 11 van de in totaal 44 meetplaatsen van het biota-meetnet bemonsterd en daaruit blijkt dat er overschrijdingen zijn van de biota-milieukwaliteitsnormen voor de stoffen hexachloorbenzeen, kwik, polygebromineerde difenylethers, hexabromocyclododecaan, benzo(a)pyreen, perfluoroctaansulfonaat en dioxines.

Lees verder...

VMM leidt onderzoek naar innovatieve meettechnieken

De VMM adviseert de Europese Commissie over nieuwe meettechnieken voor luchtkwaliteit. Samen met twee Nederlandse partners zullen we innovatieve, flexibele meetmethoden voor fijn stof, ozon en stikstofdioxide inventariseren en uittesten in het kader van het Europese Life-project VAQUUMS.

Lees verder...

Bollaertbeek onder handen genomen

Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.

Lees verder...

Maatschappelijke systemen botsen op grenzen

Ondanks verbeteringen van de milieukwaliteit blijft de manier waarop we consumeren en produceren, wonen, werken, eten en ontspannen een belangrijke impact hebben op het milieu in Vlaanderen. Welke veranderingen zich opdringen, lees je in het VMM-rapport ‘MIRA Systeembalans 2017’.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.