Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2017 / Maatschappelijke systemen botsen op grenzen

Maatschappelijke systemen botsen op grenzen

15-06-2017
Ondanks verbeteringen van de milieukwaliteit blijft de manier waarop we consumeren en produceren, wonen, werken, eten en ontspannen een belangrijke impact hebben op het milieu in Vlaanderen. Welke veranderingen zich opdringen, lees je in het VMM-rapport ‘MIRA Systeembalans 2017’.

Verbruiken we minder energie, daalt de uitstoot van schadelijke gassen door verkeer en is ons voedingssysteem duurzamer geworden? Ja, maar het is niet voldoende:

  • We verbruiken 23% minder energie ten opzichte van 2000 om even productief te zijn. Maar onze economie blijft beduidend energie-intensiever dan onze buurlanden.
  • Er is een duidelijke daling van de uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof, maar transport blijft een belangrijke bron van schadelijke stoffen voor mens en milieu.
  • In de jaren negentig zagen we in het voedingssysteem een sterke daling van de milieudruk door technologische vooruitgang en betere kennis, maar het tempo van verbeteringen in milieu-efficiëntie is afgevlakt.

Maatschappelijke systemen lopen meer en meer tegen hun grenzen aan: we staan voor de belangrijke uitdaging om aan onze huidige en toekomstige behoeften te voldoen binnen de draagkracht van onze planeet.

Het rapport gaat ook in op mogelijke oplossingen:

  • Zo kunnen we het energiesysteem verduurzamen door de combinatie van een hogere energie-efficiëntie en de verdere overschakeling op hernieuwbare energiebronnen.
  • Een aantal socio-economische ontwikkelingen en technologische verbeteringen kunnen de milieu-impact van het mobiliteitssysteem verbeteren. Denk daarbij aan de opkomst van de elektrische fiets en auto, autodelen, telewerken…
  • Voor structurele innovaties in het voedingssysteem zijn zowel veranderingen in productie- en distributieketens (bv. efficiënter en meer circulair produceren, en lokale kringlopen sluiten) als in het gedrag van de individuele consumenten (bv. minder dierlijke producten eten en voedselverspilling tegengaan) noodzakelijk.

Sustainability solutions

Bron: EMA 2016, Sustainability transitions: Now for the long term. Eionet report No1/2016.

Lees meer over de Systeembalans of download het volledige rapport.

 

 

Je kan ook een gedrukt exemplaar gratis bestellen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie juni 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.