Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2017 / VMM leidt onderzoek naar innovatieve meettechnieken

VMM leidt onderzoek naar innovatieve meettechnieken

15-06-2017
De VMM adviseert de Europese Commissie over nieuwe meettechnieken voor luchtkwaliteit. Samen met twee Nederlandse partners zullen we innovatieve, flexibele meetmethoden voor fijn stof, ozon en stikstofdioxide inventariseren en uittesten in het kader van het Europese Life-project VAQUUMS.

Met dit project bepaalt de VMM mee hoe de meetnetten van de toekomst er zullen uitzien. De resultaten van dit project kunnen leiden tot de toevoeging van nieuwe meettechnieken aan de Europese richtlijnen. Nieuwe toestellen zoals sensoren zijn veel goedkoper dan toestellen die de huidige referentietechniek gebruiken. Ze zijn ook makkelijk inzetbaar omdat ze minder ruimte in beslag nemen en geen elektriciteit nodig hebben.

De VMM bekijkt ook of deze meettechnieken toepasbaar zijn voor citizen science of burgerinitiatieven rond het meten van luchtkwaliteit. Zo kan iedereen meten en weten of de lucht in zijn woonomgeving gezond is.

Logo Europees subsidiëringsprogramma Life.


Het project VAQUUMS (Various Assessments of air QUality Methods and their policy Support) startte op 1 mei en duurt tot midden 2020.

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie juni 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.