Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2017 / Krijgen we binnenkort slimme watermeters?

Krijgen we binnenkort slimme watermeters?

15-06-2017
Zal het jaarlijks doorgeven van je waterstanden in de toekomst verdwijnen en automatisch gebeuren via ‘slimme meters’? Dat is zeer waarschijnlijk. De VMM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar slimme watermeters en we hebben enkele aanbevelingen rond financiële impact, nieuwe regelgeving en veiligheid.

Wat zijn slimme watermeters?

Met een slimme watermeter kan de stand van de waterteller vanop afstand digitaal en automatisch afgelezen worden, ook buiten je eigen huis of appartement.

Het is waarschijnlijk dat deze slimme watermeters de nieuwe standaard zullen worden. Wettelijk gezien moet de watermeter om de 16 jaar herijkt (in de praktijk meestal vernieuwd) worden. Hoogstwaarschijnlijk zullen de watermaatschappijen dan meer en meer voor meettoestellen kiezen die de nieuwe technologie bezitten.

Zijn er juridische bezwaren?

Het wettelijke kader zal mogelijk aangepast moeten worden. Het algemeen waterverkoopreglement voorziet de mogelijkheid om met slimme watermeters te werken, maar met het oog op de bescherming van de privacy moeten de watergegevens op hetzelfde niveau gezien worden als financiële bankgegevens. Het netwerk moet versleuteld zijn en authenticatie zal nodig zijn om bepaalde gegevens aan een adres te koppelen, zoals bij online bankieren of de elektronische identiteitskaart.

Wat brengt de toekomst?

Met het oog op de financiële impact voor de abonnees, zal de WaterRegulator van de VMM in de loop van 2018 een richtlijn opstellen met de minimumvereisten van een kosten-baten analyse. Die moet elke watermaatschappij dan hanteren bij een uitrol van nieuwe meetsystemen met impact op de kosten voor drinkwatervoorziening.

Lees het Verkennend onderzoek ‘Slimme watermeters’

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie juni 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.