Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2017 / Gebieden gevoelig voor afstromend regenwater in kaart gebracht

Gebieden gevoelig voor afstromend regenwater in kaart gebracht

30-03-2017
In opdracht van de VMM werkt HydroScan samen met Jeremy Benn Associates aan een nieuwe kaart met de afstromingsgevoelige gebieden in Vlaanderen. Daarop zal je de gebieden in Vlaanderen zien die een verhoogde kans hebben op wateroverlast door afstromend regenwater.

Dat wateroverlast door afstromend regenwater prangend blijft, hebben we vorig jaar nog gemerkt met de wateroverlast in mei en juni 2016. Door de klimaatverandering en de gevolgen hiervan op de neerslag zal dit in de toekomst ook alleen maar aan belang winnen. Deze kaart vormt een extra stap in de beheersing van overstromingen en wateroverlast.

Basisinformatie voor noodplan

Vlaanderen wordt volledig in kaart gebracht. Je krijgt te zien hoe groot de kans op wateroverlast is en welke de waterdieptes zijn bij oppervlakkige afstroming. Die moeten dienen als basis voor het verder uitwerken van plannen en maatregelen om de schade door wateroverlast te beperken en voor het verfijnen van een aantal bestaande beleidsinstrumenten en kaarten. 

Lokale besturen kunnen van juli tot eind augustus hun commentaren en aanvullende informatie op de ontwerpkaart doorgeven via de projectwebsite VLAGG. Met die input zal dan in het najaar een tweede simulatie gebeuren om daarna de finale kaart van afstromingsgevoelige gebieden samen te stellen.

Wil je op de hoogte blijven van dit project?

De VMM organiseert 3 workshops voor lokale besturen over de verdere communicatie van dit project, de voorstelling van de ontwerpkaart en het gebruik van de projectwebsite. Noteer een van deze data alvast in je agenda:

  • Maandagnamiddag 26 juni – VAC Gent
  • Dinsdagnamiddag 27 juni – VAC Hasselt
  • Woensdagvoormiddag 28 juni – Ellipsgebouw Brussel
VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 30 maart 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.