Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Methodiek luchtkwaliteitsmodellen / Ik woon of werk in een paarse zone. Heeft die ligging gevolgen voor de vergunning van mijn woning, plan of project?

Ik woon of werk in een paarse zone. Heeft die ligging gevolgen voor de vergunning van mijn woning, plan of project?

Voor het verkrijgen van een vergunning voor een woning heeft dit geen gevolgen. Voor het verkrijgen van een vergunning voor een plan of project gelden er volgende regels in Vlaanderen: de bijdrage aan de luchtverontreiniging van een dit plan of project wordt bepaald aan de hand van modelberekeningen conform de regels uit bijlage 4.4.1 van VLAREMII.

Als in de zone van een plan of project de milieukwaliteitsnorm voor een bepaalde polluent voor 80% is ingenomen en het plan of project zorgt voor bijkomende emissies van die polluent, dan moet de bijdrage van deze emissies verwaarloosbaar zijn. Dit betekent dat de bijdrage van het plan of project niet groter mag zijn dan 1% van de milieukwaliteitsnorm. Is de bijdrage toch groter dan 1% van de milieukwaliteitsnorm dan moeten er in het plan of project bijkomende maatregelen worden genomen om de emissies te reduceren. Deze maatregelen zullen dan in de bijzondere voorwaarden van de vergunning worden opgenomen samen met een verscherpte emissiegrenswaarde voor de polluent in kwestie.

Voor advies om de negatieve impact te verminderen op de zone waar je plan of project gevestigd is, neem je contact op met je gemeentebestuur.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.