Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Riolering en waterzuivering / Riolering: aansluiten of zelf zuiveren? / Regenwater en afvalwater gescheiden lozen

Regenwater en afvalwater gescheiden lozen

Bij (ver)bouwing kies je best onmiddellijk voor een gescheiden regen- en afvalwaterafvoer. Vaak is dat zelfs verplicht.

RWA en DWA afvoerOf je al dan niet je regen- en afvalwater gescheiden moet aansluiten, hangt natuurlijk af van het type rioleringsstelsel in de straat. Op een gemengd stelsel kan je nog gemengd aansluiten, maar voer op je eigen terrein best wel al een maximale scheiding door. Ligt er echter al een gescheiden riolering, dan moet je ook gescheiden aansluiten.

Let wel, voor regenwater geldt er nooit een aansluitplicht. Bij voorkeur houd je het regenwater op je eigen terrein. Dat is beter en in sommige gemeenten zelfs verplicht. Vaak zal er echter ook voor regenwater nog altijd een aansluitmogelijkheid voorzien zijn. Meer info over waarom en wanneer je gescheiden moet aansluiten, vind je onder het thema regenwater.

Bij een grondige verbouwing of nieuwbouw word je trouwens verplicht via de stedenbouwkundige vergunning om een gescheiden afvoer te voorzien, een regenwaterput te plaatsen en eventueel ook een infiltratievoorziening.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.