Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
13/05/2015 De tweede fase van de werken aan de waterloop Noord-Zuidverbinding in Verrebroek is afgerond. In deze fase groef de VMM 100.000m³ grond af. Samen met de eerste fase werd zo in totaal 300.000m³ grond afgegraven. De herinrichting van de Noord-Zuidverbinding is een van de oplossingen om de polder en de aansluitende woonkernen tegen wateroverlast te beschermen en de ecologische verbindingen te herstellen.
23/04/2015 Twintig jaar na de ondertekening van het RIO-besluit (1996) is het tijd voor een grondige analyse en evaluatie van het subsidiëringssysteem voor riolering. Dat lees je in het nieuwe rapport ‘Subsidiebesluit Rioleringen,1996 tot nu. Analyse en toekomstperspectief’.
De VMM publiceert de vijfde editie van de ‘Watermeter’. Dit jaarlijkse rapport geeft een duidelijk beeld in cijfers van de drinkwatersector in Vlaanderen.
Met een marktonderzoek peilde de VMM bij huishoudelijke drinkwatergebruikers in Vlaanderen naar de perceptie van de drinkwaterprijs en de wijze van berekening van de waterfactuur. Daaruit blijkt onder meer dat de meerderheid van de bevraagden een uniforme berekening van de waterfactuur verkiest.
Nieuwe internationale regelgeving voor de zwaveluitstoot van scheepsmotoren zorgt ervoor dat meer en meer schepen uitgerust worden met scrubbers voor het ‘wassen’ van uitlaatgassen. Dat waswater vormt een nieuwe potentiële verontreinigingsbron op zee, maar ook in onze havens. De VMM werkt nu mee aan een project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen om de impact in kaart te brengen.
Experten hebben in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij zes megatrends bestudeerd die belangrijk zijn voor het milieu in Vlaanderen. Ze gingen na hoe die trends ontstaan, hoe ze zich in Vlaanderen manifesteren en hoe ze via grote maatschappelijke systemen ons milieu beïnvloeden.
Op 1 januari verstrengen de regels voor het gebruik van pesticiden. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen dan geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen en op bermen geldt een verbod.
Zijn er werken aan een waterloop in je gemeente gepland? Dan neem je het best preventief contact op met de VMM en ANB voor advies over het waterecosysteem. Want de impact op dat systeem kan groot zijn. Dat bewijst de recente ervaring met de baggerwerken in de Moervaart.
In de periode 2010-2013 ontwikkelde de VMM samen met VITO het WEISS-systeem (Water Emissions Inventory planning Support System). WEISS is een computersysteem dat zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van de bronnen van vervuiling inventariseert en de routes waarlangs de vervuiling zich tot in het oppervlaktewater verplaatst. Al tijdens het project kwamen andere organisaties nieuwsgierig meekijken hoe het systeem functioneert en in welke mate het aanpasbaar is voor andere toepassingen en in andere regio’s.
06/02/2015 - De Nederlandse waterschappen Brabantse Delta en de Dommel hebben met de provincie Antwerpen en de VMM een samenwerkingscharter ondertekend over het operationele waterbeheer van grensoverschrijdende en grensvormende beken en rivieren.