Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2014 / Megatrends: ingrijpend, maar ook ongrijpbaar?

Megatrends: ingrijpend, maar ook ongrijpbaar?

24-02-2015
Experten hebben in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij zes megatrends bestudeerd die belangrijk zijn voor het milieu in Vlaanderen. Ze gingen na hoe die trends ontstaan, hoe ze zich in Vlaanderen manifesteren en hoe ze via grote maatschappelijke systemen ons milieu beïnvloeden.

In de nieuwe toekomstverkenning ‘Megatrends: ingrijpend, maar ook ongrijpbaar? Hoe beïnvloeden ze het milieu in Vlaanderen?’ van Milieurapport Vlaanderen focussen we op:

  • veranderende demografische evenwichten;
  • versnelde technologische ontwikkelingen;
  • toenemende tekorten aan grondstoffen en hulpbronnen;
  • stijgende multipolariteit in de samenleving;
  • klimaatverandering;
  • toenemende kwetsbaarheid van maatschappelijke en ecologische systemen.

Deze mondiale ontwikkelingen zullen ook in Vlaanderen een grote impact hebben op de samenleving én het milieu in het bijzonder. De megatrends werken vooral door op ons milieu via vier maatschappelijke systemen: ruimtelijke ordening, mobiliteit, energie, en productie en consumptie.

Het rapport beschrijft hoe het (milieu)beleid er gepast mee kan omgaan door die systemen duurzamer en veerkrachtiger te helpen maken.

Meer over het Megatrends-rapport

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie december 2014

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.