Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2014 / WEISS breidt zijn grenzen uit naar China

WEISS breidt zijn grenzen uit naar China

24-02-2015
In de periode 2010-2013 ontwikkelde de VMM samen met VITO het WEISS-systeem (Water Emissions Inventory planning Support System). WEISS is een computersysteem dat zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van de bronnen van vervuiling inventariseert en de routes waarlangs de vervuiling zich tot in het oppervlaktewater verplaatst. Al tijdens het project kwamen andere organisaties nieuwsgierig meekijken hoe het systeem functioneert en in welke mate het aanpasbaar is voor andere toepassingen en in andere regio’s.

De VMM zet WEISS onder meer in om de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in het oppervlaktewater in kaart te brengen en paste het systeem ook aan om de emissie-inventaris van luchtpolluenten in kaart te brengen. Over de gewestgrenzen heen ging zowel het Waals als het Brussels Hoofdstedelijk gewest aan de slag met een aangepaste versie van WEISS in de loop van 2014. VITO bouwt verder aan een systeem om op gelijkaardige wijze in Vlaanderen energielandschappen in beeld te brengen.

Maar het enthousiasme voor WEISS stopt niet aan de Belgische landgrenzen. Projectpartner VITO onderhandelt nu ook met geïnteresseerden in China, Vietnam en Turkije om de WEISS-technologie daar te valoriseren.

WEISS is ontwikkeld met steun van het Europees subsidiëringsprogramma LIFE

Meer informatie over WEISS

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie december 2014

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.