Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Watermeter 2014

Watermeter 2014

20-04-2015
De VMM publiceert de vijfde editie van de ‘Watermeter’. Dit jaarlijkse rapport geeft een duidelijk beeld in cijfers van de drinkwatersector in Vlaanderen.

In de Watermeter krijg je informatie over de productie en levering van ons drinkwater. De waterdata zijn geactualiseerd en nieuwe elementen zijn aangebracht of uitgediept. Zo zijn de klanten- en verbruiksprofielen verfijnd en het aandeel ‘kosten voor water’ in het equivalent beschikbaar inkomen is onder de loep genomen.


Belangrijkste conclusies:

  • Het totaal gefactureerd waterverbruik is in 10 jaar tijd met ongeveer 6% gedaald, ten opzichte van 2012 daalde het gefactureerd verbruik met 1%.
  • Het berekend gemiddeld verbruik in 2013 bedroeg 99 liter per persoon per dag (uitgaande van een gemiddeld gezin).
  • De kwaliteit van het water aan de kraan is van goede kwaliteit en de kwaliteit van het water in het net voldoet ruimschoots aan de normen.
  • De vaste vergoeding van de drinkwatercomponent stijgt de laatste jaren sterker dan de variabele vergoeding, dat wil zeggen dat de impact van een gebruiker op zijn factuur (door aangepast gedrag) daalt.
  • In vergelijking met de buurregio’s blijft, voor de berekende typegezinnen, drinkwater goedkoper in Vlaanderen.
  • Er werd in 2013 voor meer dan € 160 miljoen geïnvesteerd in drinkwaterproductie en -distributie. Meer dan de helft van deze investeringen zijn investeringen in leidingen.
  • De berekende integrale waterfactuur steeg tussen 2010 en 2015 voor een gemiddeld gezin met 28%; van 2013 naar 2014 met 17% en van 2014 naar 2015 met 12%.

Lees de Watermeter 2014

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.