Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
Bier brouwen vergt veel water. Daarom zetten de Green Deal Brouwers sterk in op waterbesparing en andere waterbronnen. Z-Water maakte een reportage over hoe Brouwerij Huyghe in Melle er hard aan werkt om de "duurzaamste brouwer in Vlaanderen" te worden.
September was in Ukkel de 12de opeenvolgende maand met meer neerslag dan gemiddeld. Zowel het grondwaterpeil als de 14-daags gemiddelde debieten blijven hoog en stijgen tegenover vorige maand. Op 97% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar (vorige maand: 93%). Voor de debieten is dat 90% (vorige maand: 87%).
Tussen de spoorweg in Landegem en de Veldestraat in Merendree kronkelt de Oude Kale opnieuw door het landschap. Met dit beekherstel wil de VMM de waterloop gezonder maken en de natuurwaarde een boost geven. In het centrum van Landegem, waar de Oude Kale in 2017 werd hersteld, zijn de effecten op de waterkwaliteit al zichtbaar.
Langs het fietspad de Lievetragel in Waarschoot (Lievegem) verving de VMM recent het pompgemaal tussen de Lieve en het Brakeleiken door een stuw. De stuwconstructie regelt het waterpeil van beide waterlopen, is energiezuiniger en vraagt minder onderhoud. Ze is belangrijk voor drinkwatervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen en beschermt de omgeving tegen wateroverlast en droogte. Ook vissen kunnen nu vrij migreren tussen de twee waterlopen.
Samen met de gemeentes in de Getestreek wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de woonkernen rond de Kleine en Grote Gete beter beschermen. Door de ruimte rond de rivieren beter te benutten, moet de kans op overstromingsschade verminderen. Het initiatief kadert in het “Totaalplan Ruimte voor de Getes” dat tot stand kwam naar aanleiding van de zware overstromingen in de zomer van 2021.
Regenwater loskoppelen van de riolering en investeren in een collectief regenwaterbekken, het zorgt voor unieke samenwerkingen tussen bedrijven met verschillende waternoden. Welke hindernissen kom je tegen bij de aanleg van een leidingnetwerk? Hoe zuiver je al dat opgevangen water tot kwalitatief proceswater? En hoe werk je samen met andere partners? In dit webinar delen twee projecten hun bevindingen en krijg je de kans om met hen in dialoog te gaan.
Augustus toonde een gevarieerd neerslagbeeld met enkele hevige regendagen in de eerste helft van de maand. Lokaal waren er wel grote verschillen in de neerslagtotalen. Op 93% van de meetplaatsen registreert de VMM dan ook normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daags gemiddelde debieten bleven gelijk of daalden naar een eerder normale situatie.
Op 26 augustus start de Vlaamse Milieumaatschappij met de slibruiming van de sedimentvang op de Dijle in Egenhoven (Leuven). Door het opgehoopte slib er weg te halen verbetert de waterkwaliteit van de Dijle en zijn minder slibruimingen nodig in het centrum van Leuven. Ook de kans op wateroverlast daalt.
Ondanks het zonnige en warme maandeinde, was juli natter dan gemiddeld. Op 99% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Dat blijft uitzonderlijk. Voor een gelijkaardige situatie moeten we terugkeren naar begin augustus 2016. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen naar een normale situatie.
Op maandag 5 augustus start de bouw van de boogvormige fiets- en voetgangersbrug aan de Grote Steunbeer, de oude stuw aan Saspoort. Tijdens de werken wordt omwille van de veiligheid de huidige betonnen brug afgesloten. Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, gaat de nieuwe brug eind april 2025 open. Tot dan volgt fiets- en wandelverkeer tussen Schaffen en Diest een omleiding via Schoonaerde (N29) en de Omer Vanaudenhovelaan (R26). Enkel wanneer de werken het toelaten wordt de huidige brug tijdelijk beschikbaar gesteld.