Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondwaterstanden en debieten blijven hoog voor de tijd van het jaar

Grondwaterstanden en debieten blijven hoog voor de tijd van het jaar

05-07-2024
Na negen opeenvolgende maanden met meer neerslag dan gemiddeld, blijft het grondwaterpeil uitzonderlijk hoog. Op 99% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen blijven hoog.

Uitzonderlijke freatische grondwaterstanden na 9 natte maanden

Met een neerslagtotaal van 73,7 mm in Ukkel, is juni de negende opeenvolgende maand die natter is dan gemiddeld. Het gemiddelde voor juni bedraagt 70,8 mm. Dat blijkt uit cijfers van het KMI.

Het is dus niet verwonderlijk dat de freatische grondwaterstanden uitzonderlijk hoog blijven. Op 2/7/2024 vertoonde 85% van de meetlocaties een hoge (19%) tot zeer hoge (66%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 14% vertoonde een normale en 1% een zeer lage grondwaterstand. Deze situatie is gelijkaardig aan die van begin juli 2016.

Ook debieten blijven hoog

In het grootste deel van Vlaanderen blijven de 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen hoog voor de tijd van het jaar.

Op 2 juli meten we op 77% van de meetplaatsen hoge (41%) tot zeer hoge (36%) 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 20% van de meetplaatsen meten we normale en op 3% lage waarden.

Download het toestandsrapport van 5 juli 2024 »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.