Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Kwaliteit waterlopen / waterkwaliteit-oud / Chemie / MAP / Veelgestelde vragen / Is er een invloed van huishoudelijk afvalwater op de meetpunten in grondwater?

Is er een invloed van huishoudelijk afvalwater op de meetpunten in grondwater?

Door de keuze van de meetpunten is er een verwaarloosbare of geen invloed van andere bronnen dan die van de landbouw op de gemeten waterkwaliteit. In heel uitzonderlijke gevallen ligt een meetpunt nabij een gracht of een ingebuisde gracht of riolering. Als deze ingebuisde gracht of riolering gebarsten is, dan zal in 9 op de 10 gevallen er grondwater instromen dat wordt afgevoerd door de riolering of ingebuisde gracht.

In slechts 1 op de 10 gevallen kan er rioolwater of grachtwater insijpelen in de bodem en zo het grondwater bereiken. Bovendien bevat dit insijpelend water weinig nitraat en wordt in de diepere bodem geen nitraat meer gevormd uit dit insijpelend water.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.