Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Blue deal Vlaanderen pakt waterschaarste en droogte aan / Collectieve regenwaterprojecten / Projecten tussen 300m³ en 1.000m³ / Kraainem - Groene voetbalvelden en perken dankzij hergebruik regenwater Kapellelaan

Kraainem - Groene voetbalvelden en perken dankzij hergebruik regenwater Kapellelaan

In de Kapellelaan voorziet de gemeente Kraainem (Vlaams-Brabant) een gescheiden riolering. Het regenwater dat valt op de verharde oppervlaktes langs het tracé zal aflopen naar een regenwaterleiding. Het regenwater wordt vervolgens geleid naar een bufferkoker op de Speelpleinlaan. Na analyses van mogelijk hergebruik, bleek het mogelijk en nuttig om deze bufferkoker uit te breiden naar een capaciteit van 366.000 liter.

Hoe wordt het regenwater hergebruikt?

Om voldoende buffervolume bij hevige regen te garanderen werkt de gemeente samen met Aquafin aan een slimme sturing. Op basis van weersvoorspellingen zal die ervoor zorgen dat de bufferkoker tijdig wordt geledigd.

In samenwerking met Riopact geeft de gemeente dit opgevangen regenwater een tweede leven. Het zal hergebruikt worden voor het besproeien van de naastgelegen voetbalvelden, de bewatering van groenperken en het kuisen van de straten met straatvegers. Voor deze activiteiten gebruikt de gemeente momenteel nog kostbaar drinkwater terwijl deze toepassingen geen water van hoge kwaliteit vergen.

Dankzij dit project daalt het verbruik van drinkwater, neemt de hydraulische belasting op het afwaarts gelegen rioolstelsel en vermindert de druk op de waterbeschikbaarheid in langdurige periodes van droogte.

"Dit project biedt de kans om het duurzaam omgaan met water 'in the picture' te zetten, en past in de transitie naar een klimaatneutraal gemeentebeleid."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 366 m³

Regenwater hergebruikt voor:

  • Onderhoud openbaar groen
  • Bewatering recreatiepercelen

Initiatiefnemers: Riopact en gemeente Kraainem

Contactpersoon: Erik Schrevers (erik.schrevers@kraainem.be)

Partners:

  • Riopact
  • Gemeente Kraainem
  • Aquafin

De Vlaamse Milieumaatschappij zet haar schouders onder de Blue Deal en bindt zo mee de strijd aan tegen waterschaarste en droogte in Vlaanderen.

» Over VMM

Dit initiatief kadert binnen een programma van de VMM dat deel uitmaakt van de Blue Deal.

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

Een vraag over deze projecten?

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.