Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Nu ook hoogte overstroming op waterinfo.be

Op www.waterinfo.be vond je al overstromingskaarten, die tonen waar overstromingen kunnen voorkomen. Daarmee wist je nog niet hoe hoog het water op een bepaalde locatie zou kunnen komen. Daarom biedt de VMM je vanaf nu nog meer details over deze overstromingen, want vanaf vandaag zijn ook de maaiveld- en overstromingshoogtes beschikbaar. Zo integreer je nog accurater de overstromingsinformatie bij het ontwerpen van projecten en bij advies- en vergunningverlening. Op die manier zorgen we voor meer overstromingsrobuuste en klimaatbestendige projecten.

Lees verder...

Wees paraat: leer waterinfo.be kennen

Wat te doen bij overstromingen of droogte? De situatie juist beoordelen met waterinfo.be: hét dataplatform voor de professional én de partner bij uitstek in crisissituaties. Schrijf je in voor een van onze opleidingen doorheen het jaar zodat je, wanneer de nood hoog is, waterinfo.be alvast onder de knie hebt.

Lees verder...

Stukje Grote Gete mag weer vrij stromen in Tienen

Begin deze maand hebben we de werken aan een meanderende nevengeul en een vistrap op de Grote Gete in Tienen voltooid. Het zijn belangrijke ingrepen om de ecologische toestand van de waterloop te verbeteren en tegelijk in te zetten op zichtbaar en beleefbaar water.

Lees verder...

Heropstart werken Grote Steunbeer

Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Op 25 april worden de werken heropgestart.

Lees verder...

Met deze audiotours ontdek je onze werken

Prachtige gebieden en wandelpaden ontdekken en daarbij boeiende verhalen en interessante weetjes horen, met als rode draad 'water'? De VMM heeft vijf audiotours ontwikkeld, via een eenvoudige app, voor een leuke trip in Galmaarden (bij Geraardsbergen), Huldenberg (bij de Waalse grens), Leuven, Emblem (bij Lier) of Hamont-Achel (bij de Nederlandse grens).

Lees verder...

Kom naar de Vlaamse Waterdagen!

De Vlaamse Waterdagen worden dit jaar een spetterend feest rond water! Kom van 19 tot 27 maart naar een van de bijna 100 evenementen in heel Vlaanderen. “Vlaanderen heeft een schat aan prachtig water, en die schat moet beschermd worden,” zegt projectcoördinator Maureen Nuyts, “Daarom gaan de Vlaamse Waterdagen over genieten van én zorg dragen voor water.”

Lees verder...

Webinarreeks klimaatadaptatie onder stoom

In onze webinarreeks rond klimaatadaptatie zijn we op 22 maart al aan de 6e editie toe. Dit keer kom je alles te weten over slim en duurzaam watergebruik. Schrijf je nu in. Vorig webinar rond wateroverlast gemist? Herbekijk alle webinars uit de reeks op vmm.be.

Lees verder...

Slim meten van pesticiden

De VMM meet sinds kort pesticiden in oppervlaktewater met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen monsternametoestel. Het toestel maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden water te scannen en dus vergroot de kans om verschillende stoffen op te sporen. Het kan ook lagere concentraties detecteren, waardoor we ook de bronnen van deze stoffen beter in kaart kunnen brengen.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.