Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / April 2022 / Heropstart werken Grote Steunbeer

Heropstart werken Grote Steunbeer

20-04-2022
Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Op 25 april worden de werken heropgestart.

Vanaf 25 april bouwen we verder aan de kokerconstructie dwars onder de ring door. Een eerste deel werd al in het najaar van 2021 aangelegd. Proeven wezen echter uit dat de fundering van de nieuwe koker, die drie meter breed op twee meter hoog is, extra versteviging vereist. Die bijkomende funderingswerken starten op maandag 25 april en zorgen wellicht voor verkeershinder op de ring tussen het station en de Hasseltsepoort. Tot midden mei kan verkeer om beurten de werfzone voorbij via tijdelijke verkeerslichten.

Bekijk alle voorziene hinder »

 

 

Restauratie Grote Steunbeer

Grote Steunbeer 2Ruim 60 jaar geleden, in 1960, werd de Demer in Diest gedempt en rond de stad geleid. Het water vloeit sindsdien via de Grote Steunbeer door de vroegere vestinggrachten. Om de oorspronkelijke Demer weer door de stad te laten stromen, wordt de Grote Steunbeer gerestaureerd. De dichtgemetselde doorgang wordt heropend. Aan de binnenkant van de Omer Vanaudenhovelaan komt een automatische schuifconstructie om het waterdebiet door de stad te beheersen. Samen met het openleggen van de Demer vijf jaar geleden, zal de vernieuwing van het sluizencomplex de stad Diest en haar omgeving beter beschermen tegen overstromingen en tegelijk de natuur een boost geven.

Meer info over het project »

 

 

Blue Deal: de strijd tegen waterschaarste en droogte

De Blue Deal is een plan dat de Vlaamse regering in de zomer van  2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het plan bevat meer dan 70 acties. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Ontdek de Blue Dealprojecten waar de VMM aan werkt.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van april 2022.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.