Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / April 2022 / Met deze audiotours ontdek je onze werken

Met deze audiotours ontdek je onze werken

20-04-2022
Prachtige gebieden en wandelpaden ontdekken en daarbij boeiende verhalen en interessante weetjes horen, met als rode draad 'water'? De VMM heeft vijf audiotours ontwikkeld, via een eenvoudige app, voor een leuke trip in Galmaarden (bij Geraardsbergen), Huldenberg (bij de Waalse grens), Leuven, Emblem (bij Lier) of Hamont-Achel (bij de Nederlandse grens).

Bezoek onze werken op het terrein

Voor de Vlaamse Waterdagen in maart hebben we vijf audiotours ontwikkeld waarmee je op eigen tempo op tocht kan langsheen onze werken. Langs de uitgestippelde wandelroutes vind je bordjes van de VMM met de naam van de stop en met QR-code, die je rechtstreeks naar het audiofragment brengt.  Op de wandeling of fietstocht kom je van alles te weten over waterkwaliteit, watertekort, overstromingen en waterbeleving – dé 4 thema's van onze gebiedsgerichte werking.

Audiotour

Ontdek onze vijf tours

1. De Markvallei, hoe het riviervloeien leven laat bloeien

Ga op verkenning in de Markvallei en ontdek ze vanuit verschillende perspectieven. Je leert hoe de rivier het ontstaan van de omliggende dorpen en hun groei beïnvloedde. Daarnaast kom je ook te weten hoe de dorpen op hun beurt de rivier en vallei naar hen vormde.

Vergeet zeker je laarzen niet!

Naar de audiotour in Galmaarden

2. Water aan zet in de vallei van de Kleine Nete

Meer natte natuur! Dat is al tientallen jaren onze strijdkreet in de vallei van de Kleine Nete. En niet alleen die van ons. Met man en macht herstellen we de natuur.

Nu ben jij aan zet. Tien kilometer lang verwelkomen we je met bijzondere haltes en leuke luisterverhalen. Je maakt kennis met maar liefst zeven verschillende waterlopen. Je kijkt je ogen uit naar de bever, 't Badhuis, het Seppeke en de prachtige natte natuur. En je komt meer te weten over de grootse plannen die op stapel staan in dit zeer waterrijke gebied, waar maar liefst 7 verschillende waterlopen samenkomen!

Naar de audiotour in Emblem

3. Heldere waters en klanken in de Warmbeekvallei

De vallei van de Warmbeek is een stukje Kempen dat al jaar en dag gekend is voor haar klare waterlopen. De Warmbeek is zelfs een van de zuiverste in Vlaanderen. Ideaal voor het brouwen van een biertje! Daarom vind je er ook een Trappistenabdij terug. Verder kan je er ook enkele recreatieve en avontuurlijke activiteiten vinden voor jong en oud. Trek eropuit en ontdek langs de wandellussen door en rond Hamont-Achel de natuur en cultuur langs de Warmbeek.

Naar de audiotour in Hamont-Achel

4. Dijle en IJse gaan hun vrije gang

Ten zuiden van Leuven stromen de Dijle en haar zijtak de IJse volgens hun natuurlijke loop. Dit zorgt ervoor dat het gebied zeer verwelkomend is voor het watergebonden leven. Ook speelt de vallei een belangrijke rol voor waterberging.

Naar de audiotour in Huldenberg

5. Leven in Leuven: de Dijle en haar zijtakken

Beginnend vanuit het Sluispark in het noorden van Leuven stap je langs een wandelroute van 3 km. Hierbij kan je op eigen tempo de evolutie van het stadswater ontdekken. Wat de relatie daar is met haar inwoners en hoe zij daar het water opzoeken om te wonen en te ontspannen.

Naast de geluidsfragmenten worden ook speelse doe- en denkopdrachten voorzien om de jongsten te boeien en mee te nemen op avontuur. En onderweg passeer je enkele speel- en rustplekken zoals in het Bruulpark.

Let wel, op deze route zijn onze bordjes met QR-code intussen weggehaald. Je kan de tour wel nog stappen aan de hand van de izi.TRAVEL-app.

Naar de audiotour in Leuven

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van april 2022.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.