Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Renovatie Grote Steunbeer in Diest

Waterwerken Diest

In 1960 werd de Demer in Diest gedempt en rond de stad geleid. Het water vloeit sindsdien via de Grote Steunbeer, de oude stuw aan de Omer Vanaudenhovelaan, door de vroegere vestinggrachten. In 2016 werd de Demer opnieuw opengelegd en gevoed met regenwater en water uit de Begijnebeek.

Om de oorspronkelijke Demer weer door de stad te laten lopen, wordt vanaf de zomer 2021 de Grote Steunbeer aan Saspoort gerestaureerd. De dichtgemetselde doorgangen worden heropend en er komen geautomatiseerde stuwconstructies. Samen met het openleggen van de Demer vijf jaar geleden, zal de vernieuwing van het sluizencomplex Diest en omgeving nog beter beschermen tegen overstromingen en de natuur een boost geven.

Schrijf je in voor de openwerfdag 16 oktober

Op donderdag 16 oktober organiseert de VMM een openwerfdag. In het bezoekerscentrum Webbekoms Broek starten we met een presentatie over de waterwerken van de VMM in Diest. Aansluitend ga je samen met een expert op pad langs de werf. Tijdens de wandeling van ongeveer drie kilometer krijg je meteen een zicht op de uitgevoerde en nog geplande waterwerken. 

Interesse? Schrijf je in

Je kan starten om 9, 11 of 13 uur. Denk aan stevige wandelschoenen!

Grote Steunbeer 2

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.