Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / April 2022 / Nu ook hoogte overstroming op waterinfo.be

Nu ook hoogte overstroming op waterinfo.be

20-04-2022
Op www.waterinfo.be vond je al overstromingskaarten, die tonen waar overstromingen kunnen voorkomen. Daarmee wist je nog niet hoe hoog het water op een bepaalde locatie zou kunnen komen. Daarom biedt de VMM je vanaf nu nog meer details over deze overstromingen, want vanaf vandaag zijn ook de maaiveld- en overstromingshoogtes beschikbaar. Zo integreer je nog accurater de overstromingsinformatie bij het ontwerpen van projecten en bij advies- en vergunningverlening. Op die manier zorgen we voor meer overstromingsrobuuste en klimaatbestendige projecten.

Wil je weten waar het kan overstromen? Dan kan je ondertussen al enkele jaren terecht op waterinfo.be. Er zijn kaarten beschikbaar voor verschillende bronnen van overstromingen, zoals vanuit de waterloop of vanuit de zee, uitgetekend voor een aantal verschillende weers- en klimaatscenario’s.

Maar misschien wil je ook wel weten hoe hoog het water op een bepaalde locatie zou kunnen komen tijdens een overstroming? Ook daarvoor kan je vanaf nu terecht op waterinfo.be.

Overstromingshoogtes beschikbaar

Voor projecten die gelegen zijn in overstromingsgebieden of er impact op hebben, heb je een nauwkeurig inzicht nodig in de aard van deze overstromingen. Daarom biedt de VMM je vanaf nu ook de mogelijkheid om overstromingshoogtes op te vragen, waar je vroeger enkel de ruwere klasse te zien kreeg. Op deze manier krijg je de nodige info per type overstroming en voor elke terugkeerperiode, in huidig en toekomstig klimaat.

Overstromingskaart

Hoe extra info gebruiken?

Met deze extra informatie zorgen we voor meer overstromingsrobuuste en klimaatbestendige projecten. De tool is dan ook relevant voor ontwerpers, studiebureaus en architecten enerzijds, maar zal ook voor waterbeheerders die watertoetsadvies geven en voor vergunningverleners belangrijke informatie aanleveren.

Wil je ook de waterhoogte op een perceel checken, gebruik dan op www.waterinfo.be/overstromingsrichtlijn of op de watertoetspagina dit icoontje:

Overstromingshoogte waterinfo.be

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van april 2022.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.