Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Overvloedige regen zorgt voor hoge grondwaterstanden

Ondanks een droog begin van de maand viel er in de rest van oktober veel regen. De grondwaterstanden stijgen zo verder. In 94% van de meetplaatsen registreert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Alle meetplaatsen van de 14-daags gemiddelde debieten van onze onbevaarbare waterlopen zijn op dit moment normaal, hoog tot zeer hoog.

Lees verder...

Lage-emissiezones worden socialer vanaf 27 april 2024

Een nieuw besluit van de Vlaamse Regering voorziet een aantal belangrijke aanpassingen zodat de toegangsregels voor de lage-emissiezones in Antwerpen en Gent rechtvaardiger en socialer worden. Vanaf 27 april volgend jaar krijgen ook mantelzorgers een vrijstelling om de LEZ binnen te rijden en komen mensen buiten de LEZ voortaan ook in aanmerking voor een sociaal tarief. Verder breidt het nieuwe besluit ook de toegang voor personen met een handicap uit, vervalt de uitzondering voor sommige oldtimers en wordt het pad uitgetekend richting een nul uitstoot binnen de LEZ in 2035.

Lees verder...

VMM houdt waterarmoede in Vlaanderen in de gaten

In ‘statistieken toepassing algemeen waterverkoopreglement 2022’ geeft de VMM een beeld over waterarmoede in Vlaanderen. Het aantal betalingsuitstellen, herinneringsbrieven, ingebrekestellingen en afbetalingsplannen daalt in vergelijking met vorig jaar. Waterbedrijven sturen nu meer sms’en of mails om te herinneren dat er nog facturen niet betaald werden, dat kan mee een rol spelen.

Lees verder...

Impactbeoordeling bedrijfsafvalwater vernieuwd

De rekentool waarmee je de impact van een afvalwaterlozing kan inschatten, is geactualiseerd en op een aantal punten verbeterd. Bedrijven en vergunningsverleners kunnen met de tool een omgevingsvergunning voorbereiden. De tool biedt voortaan ook een samenvattende pdf aan die nodig is voor de aanvraag via het Omgevingsloket.

Lees verder...

Luchtkwaliteit in Antwerpse haven verbeterde aanzienlijk het voorbije decennium, maar positieve tendens stokt

De Antwerpse haven is een sterk geïndustrialiseerd gebied met veel (petro)chemische bedrijven en 67.000 inwoners. De uitstoot van heel wat stoffen nam over de jaren gevoelig af. Dit wordt weerspiegeld in een betere luchtkwaliteit. Voor sommige polluenten zien we een stagnatie, andere nemen toe ten opzichte van 2021. In het rapport “Luchtkwaliteit in de Antwerpse haven in 2022” maakt de VMM de balans op.

Lees verder...

Renovatie uitstroomconstructie maakt Handzamevaart in Kortemark overstromingsbestendiger

Ter hoogte van de Stationsstraat in Kortemark stroomt de Handzamevaart, lokaal beter bekend als de Krekebeek, voortaan door een gerenoveerde uitstroomconstructie. Afgekalfde wanden bedreigden de aanpalende gebouwen en bij hoogwater was de kans op overstromingen groter. De VMM legde daarom nieuwe waterkeringsmuren en dijken aan en schuinde de oevers stroomafwaarts af zodat water vlotter doorstroomt. Het project zit in haar eindfase.

Lees verder...

Afwijkingen pesticidengebruik in Vlaanderen

Sinds 2015 is er een verbod op pesticidengebruik door openbare diensten. Worden er nog pesticiden gebruikt, dan is dat in bepaalde situaties op basis van afwijkingen, bijvoorbeeld bij gevaar voor volksgezondheid of biodiversiteit. In beperkte gevallen is er nog geen economisch haalbaar alternatief en is pesticidevrij beheer een heel dure opdracht.

Lees verder...

Ontdek jouw persoonlijke gids naar een klimaatbestendige toekomst

Ook in Vlaanderen voelen we de effecten van de klimaatverandering. Die nemen de komende jaren alleen maar toe: drogere zomers, nattere winters, meer hittegolven en een stijgend zeeniveau. Ben jij je als lokale overheid of organisatie ook bewust van deze uitdagingen en wil je je omgeving klimaatbestendiger maken? Wil je maatregelen van klimaatadaptatie verkennen, plannen en/of uitvoeren? Dan ondersteunen wij jou hier bij met onze nieuwe dienstverlening: advies en begeleiding van lokale adviseurs klimaatadaptatie.

Lees verder...

Kronkelende Kleine Nete geeft natuur in het Olens Broek nieuwe kansen

De Kleine Nete kronkelt terug als vanouds door natuurgebied het Olens Broek-Langendonk in Herentals. Door de rivier vroeger recht te trekken verloor ze haar ecologische waarde en ontstonden vijvers in het landschap. De afgelopen maanden verbond de VMM die vijvers opnieuw met het rechtgetrokken traject. De herstelwerken zorgen voor meer stromingsvariatie, laten de natuur in en rond rivier floreren en voorkomen dat het gebied verder verdroogt.

Lees verder...

Ecologische opsteker voor de oevers van de Vrouwvliet in Mechelen

In Sint-Katelijne-Waver en Mechelen start de VMM vandaag 16 oktober met oeverherstel van de Vrouwvliet. Van de Maanstraat tot de Antwerpse Steenweg, een traject van 3 km, worden de betonnen oevers vervangen door ecologisch waardevolle oevers met flauwere hellingen en natuurlijke oevervegetatie. De ingreep versterkt de ecologische toestand en vergroot het zelfzuiverend vermogen van de waterloop. De wandel- en fietspaden door de Vrouwvlietvallei worden aantrekkelijker.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.