De Europese richtlijn stedelijk afvalwater dateert uit 1991 en was aan herziening toe. Voor het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad voerde de VMM de onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat mondde eind februari uit in een akkoord. Dat vormt de basis voor een nieuwe richtlijn om de waterkwaliteit in Europa de komende jaren sterk te verbeteren.
Er is een politiek akkoord bereikt over een herziening van de EU-luchtkwaliteitsnormen. Het doel is om de luchtverontreiniging in de EU tegen 2050 te verminderen tot een niveau dat geen negatieve impact meer heeft op de gezondheid en het leefmilieu. Hiervoor moeten de EU-luchtkwaliteitsnormen nauwer worden afgestemd op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een interview met onze VMM-collega’s Steven Lauwereins en Frans Fierens die betrokken waren bij het ontwerpen van dit akkoord.
De vierde editie van de Week van het Water is halfweg. Waarom vindt de VMM deze campagne zo belangrijk? En waarom springen meer dan 130 partners in heel Vlaanderen mee op de trein? Administrateur-Generaal van de VMM Bernard De Potter en ambassadrice van de Week van het Water Saartje Vandendriessche leggen uit.
Op 12 maart vond in Leuven de Europese Waterconferentie plaats, onder de titel 'Speeding up to a water resilient Europe'. Ruim 200 beleidsmakers en experts van de watersector uit heel Europa namen deel aan dit evenement, georganiseerd door de VMM voor het Belgisch EU-voorzitterschap. De conferentie bood waardevolle perspectieven en inzichten over waterweerbaarheid in Europa.
In Emblem (Ranst) werkt de VMM volop aan het beekherstel van de Molenbeek-Bollaak. Dit najaar kronkelt de waterloop opnieuw tussen het Netekanaal en de Kleine Nete. Door historisch aangelegde recreatievijvers om te vormen tot een krekensysteem functioneert het valleigebied opnieuw als natte natuur. Natuurpunt is beheerder in het gebied en gemeente Ranst verwierf een aantal gronden.
Vanaf 22 maart start de VMM samen met de stad Hoogstraten en Aquafin met de bouw van een vispassage op de Mark vlakbij de Laermolen. Vissen kunnen zo opnieuw stroomopwaarts zwemmen, wat noodzakelijk is voor hun voortplanting. Ook andere fauna en flora in de omgeving profiteren van deze ingreep. Een nieuwe rustplek op de omliggende percelen zorgt voor water- en natuurbeleving.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) organiseert voor de vierde keer de Week van het Water. Van 22 tot 31 maart 2024 vinden in heel Vlaanderen meer dan 100 activiteiten plaats die focussen op waterbewustzijn en -beleving. Meer dan 110 verenigingen, lokale besturen en organisaties engageren zich. De week start op Wereldwaterdag. “De naam Vlaanderen betekent zoveel als ‘overstroomd land’. Wij Vlamingen zijn dus al van oudsher bezig met water, het zit in ons culturele DNA. Water is onze bondgenoot, onze kostbaarste grondstof. Het is goed om daar stil bij te staan en daar echt bewust van te worden”, zegt de Vlaamse minister van Omgeving.
Met dubbel zoveel neerslag als gemiddeld zorgen de natte laatste weken voor een uitzonderlijk grondwaterpeil. In 96% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is meer dan 20 jaar geleden dat het peil begin maart nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op alle meetplaatsen normaal, hoog tot zeer hoog.
We moeten inventief zijn om ons waterbeleid klaar te maken voor de klimaatverandering. Daarom bracht de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) woensdag 7 februari 2024 tal van belanghebbenden samen in Brussel. Experts konden de meer dan 150 aanwezigen inspireren voor een klimaatadaptief waterbeleid.
Klimaatverandering dwingt ons om anders na te denken over ons watergebruik. De transitie naar circulair water in Vlaanderen is ingezet. VMM-experte Tania Verhoeve geeft inzicht in de uitdagingen waar we voor staan en welke stappen er in Vlaanderen worden genomen om circulair watergebruik meer in ons DNA op te nemen.