Op dit ogenblik (donderdag 25/02) worden overal in Vlaanderen hoge fijnstofconcentraties (PM10) in de lucht gemeten. We verwachten dat de concentraties nog minstens 24 uur hoger zullen zijn dan de informatiedrempel van 50µg/m³.
Maandag werd door een goede en snelle interventie van de lokale overheid, VMM, VLM en de Provincie Oost-Vlaanderen voorkomen dat 100 000 tot 200 000 liter vloeibare mest via het landbouwperceel in de Marie Borrebeek stroomde.
Deze week verzendt de VMM heffingsbiljetten voor de heffing op de waterverontreiniging (heffingsjaar 2020) naar meer dan 50.000 gezinnen. Gezinnen die aan de sociale voorwaarden voldoen, hebben recht op een sociaal tarief. Wie zelf zijn afvalwater zuivert in een IBA, komt in aanmerking voor een vrijstelling.
Goedkoop putwater oppompen om als drinkwater te gebruiken lijkt aanlokkelijk, maar is niet altijd zo gezond. Daarom roept de VMM met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' op om putwater jaarlijks te laten controleren.
Geef jij om water? Dan is het vandaag, op Wereldwaterdag, hét moment om daar bij stil te staan. Wereldwijd hebben nog altijd heel wat mensen geen proper drinkbaar water. Als wij de kraan opendraaien, krijgen we volop drinkwater van uitstekende kwaliteit. Als we geven om water, dan moeten we er spaarzaam en veilig mee omgaan!
Sinds 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit, met een vastrecht en een variabele prijs voor het kraanwater. De brochure Goed geregeld = geld gespaard verduidelijkt op een eenvoudige manier de nieuwe structuur van de waterfactuur.
Uit ons nieuw rapport blijkt dat de kwaliteit van het drinkwater in grote mate voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen. In 2018 deden de watermaatschappijen 11 148 controles aan de kraan. In 296 stalen was er een overschrijding van de norm. 193 keer was dat voor lood. Verder waren er ook normoverschrijdingen voor E.coli (15), Enterokokken (20), koper (8), nikkel (39) en nitriet (21).
Elk jaar analyseert de VMM de resultaten van de strenge en frequente controles die de drinkwatermaatschappijen uitvoeren. Uit het rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ blijkt duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.
Het hoge aantal thuiswerkers in Vlaanderen laat zich op dit ogenblik niet merken in het totale drinkwaterverbruik.
In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraanwater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraanwater en zo onze gezondheid schaden. De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om loden leidingen te vervangen.