Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Opruimactie oevers Berwijn in Moelingen na grote overstromingen

Vorige maand werd het centrum van Moelingen (Voeren) geconfronteerd met zware overstromingen. De Berwijn, die de gemeente doorkruist, trad buiten haar oevers en zette het ganse centrum blank. Op vraag van de VMM voert River Cleanup een grootschalige opruimactie uit langs de rivier. De eerste dag werd er ongeveer 1,5 ton zwerfvuil opgehaald.

Lees verder...

Vlaams-Nederlandse samenwerking voor een Weerbaar Dommelland

Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterschap de Dommel, de gemeente Eindhoven, de stichting Museum Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de stad Peer, de gemeente Pelt en de gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.

Lees verder...

Gloednieuw park Woluwedal: van vergeten rivier naar klimaatrobuuste vallei

Langs de Woluwelaan (R22) in Zaventem, ter hoogte van de Frans Smoldersstraat in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, opende het gloednieuwe park Woluwedal. De VMM bracht er de Woluwerivier terug naar de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Samen met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, transformeerde dit gebied naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.

Lees verder...

Klassikaal naar betere luchtkwaliteit en duurzaam vervoer

Sinds 2021 werkt de VMM mee aan het Europese Horizon 2020-project COMPAIR. Dit project ontwikkelt technologie op maat van burgers en lokale beleidsmakers en experimenteert samen met hen om zo de impact van maatregelen en gedragsverandering te vergroten. De VMM speelt een cruciale rol bij de technologische ontwikkeling en het ontwikkelen van een effectiever luchtbeleid op basis van de verkregen data. Daarnaast stimuleert de VMM de betrokkenheid van burgers en gaat ze gedragsveranderingen na.

Lees verder...

Zwemwater in Vlaanderen scoort opnieuw zeer goed

Zo goed als alle officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling ‘goed’ en ‘uitstekend’. Dat blijkt uit de zwemwaterresultaten van 2023. Ondertussen zijn de metingen al opnieuw gestart op 101 locaties in Vlaanderen

Lees verder...

Green Deal Brouwers besparen 2,3 miljoen m³ water

Om bier te brouwen heb je veel water nodig. Daarom zochten en vonden de Green Deal Brouwers de voorbije vijf jaar manieren om in hun productieproces duurzamer om te gaan met water. Samen bespaarden ze tussen september 2018 en december 2023 in totaal 2 286 822 m³ water, het equivalent van 915 olympische zwembaden.

Lees verder...

Hoge grondwaterstanden en debieten begin mei

April was opnieuw veel natter dan gemiddeld. Het grondwaterpeil blijft zo hoog: op alle meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin mei nog zo hoog stond. De 14-daagse gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.