De werken aan de Warmbeek in Hamont-Achel ter hoogte van de Achelse Kluis zijn gestart. Het gaat om een hermeandering over een lengte van ongeveer 1,7 km. Dit project herstelt de natuurlijke waterberging in de vallei en creëert typische beekhabitats voor een soortenrijk en zeldzaam visbestand.
Een 40-tal woningen langs de rivier de Noordede in Bredene zijn voortaan beter beschermd tegen overstromingsschade. De Vlaamse Milieumaatschappij legde een dijk aan om deze woningen beter te beschermen en richtte een meer natuurlijke oeverzone in zodat ook fauna en flora een opsteker krijgen. De werken maken deel uit van de Blue Deal.
Tijdens warme en droge zomers komt een blauwalgenbloei wel vaker voor op waterlopen of vijvers. Ook dit jaar zullen we er dus niet aan ontsnappen. Blauwalgen produceren gifstoffen die vrijkomen in het water als ze afsterven. Dat kan voor ernstige milieu- en gezondheidsrisico’s zorgen. Hoe kan je blauwalgen herkennen en wat moet je dan doen?
Vanaf vandaag kunnen ook mensen met een rolwagen mee genieten van het familiebelevingspad aan het Schulensmeer in Lummen. Bij de inhuldiging lichtten we meteen ook onze herinrichtingswerken toe.
17 partners ondertekenden het riviercontract van de Heulebeek. Daarmee engageren ze zich tot de uitwerking en uitvoering van tal van acties verspreid over Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners.
Vandaag en morgen worden hoge ozoncencentraties in de lucht verwacht. Vrijdag 17 juni kan de informatiedrempel van 180 microgram/m³ lokaal overschreden worden. Zaterdag zullen de ozonconcentraties verder toenemen, met mogelijks lokale overschrijdingen van de informatiedrempel. Vanaf zondag verbetert de luchtkwaliteit gevoelig.
Vandaag ondertekenen 19 partners het riviercontract van de Vliet-Molenbeek. Via dit engagement gaan ze samen aan het werk met 43 acties voor de 4 thema’s: wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en -beleving, verspreid over de gemeenten Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands.
De Vlaamse Milieumaatschappij maakte zopas de nieuwe metingen van de grondwaterstanden bekend. Daaruit blijkt dat in 54% van de meetplaatsen er een lage (36%) of zeer lage (18%) grondwaterstand wordt gemeten. 36% kent een normale grondwaterstand en 10% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De meimaand was gemiddeld droger dan normaal, daardoor daalde in 86% van de meetplaatsen het grondwater. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar stond het grondwaterpeil op 51% van de meetplaatsen laag (23%) tot zeer laag (28%) voor de tijd van het jaar. In het warme voorjaar van 2020 stond het grondwaterpeil zelfs op 64% van de meetplaatsen laag (35%) of zeer laag (29%).
Bijna 90% van de officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling 'uitstekend'. Dat blijkt uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2021. Ondertussen zijn de metingen van de VMM al opnieuw gestart, zodat je ook in het komende badseizoen met een gerust hart kunt gaan zwemmen.
Door de regen en de lage temperaturen van de voorbije twee weken is het voorlopig niet nodig om over te schakelen naar code oranje. De grondwaterstanden zijn verbeterd, de debieten in de waterlopen zijn wat hoger en het waterverbruik is verminderd. De Droogtecommissie behoudt code geel, met preventieve maatregelen zoals een captatieverbod om kwetsbare waterlopen te beschermen. Van een crisissituatie is op dit ogenblik dus geen sprake.