Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ grondwater / Moet ik mijn putwater jaarlijks laten controleren?

Moet ik mijn putwater jaarlijks laten controleren?

Gebruik je het water om te drinken, te koken, te douchen of te baden, dan sluit je beter aan op het openbare waternet. Op die manier ben je elke dag zeker van de kwaliteit van het water. Is dat niet mogelijk of gebruik je toch liever eigen water? Dan is een jaarlijkse analyse van het water sterk aan te raden.

Bij de opstart van de eigen waterwinning moet verplicht een volledige auditcontrole gebeuren, na 5 jaar moet je een beperkte analyse laten uitvoeren, en na de volgende 5 jaar opnieuw een uitgebreide analyse.

De resultaten moet je voorleggen aan de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, die advies geven over de kwaliteit.

Maar ook als uit de controle blijkt dat het putwater op dat moment drinkbaar is, kan je het water beter jaarlijks laten testen op een beperkt aantal parameters. Het kan steeds verontreinigd raken. Zelfs als het water helder is en lekker smaakt en ruikt, kan het vervuild zijn. Richtlijnen over hoe je dit het beste aanpakt, lees je op onze website: https://www.vmm.be/publicaties/kwaliteitscontrole-putwater-richtlijnen-voor-eigen-waterwinners.

Voor spoelen van toiletten, besproeien van de tuin, kuisen, wasmachine, volstaat dat het water geur- en kleurloos is. Je moet het dan niet laten testen. Je kan daarvoor echter beter regenwater gebruiken. Het is veel duurzamer om daar geen zuiver grondwater aan te verspillen. De voordelen van regenwatergebruik kan je lezen op https://www.vmm.be/water/regenwater/waarom-regenwater-afkoppelen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.