Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ grondwater / Welke kosten betaal ik voor afvalwater als ik grondwater gebruik als particulier (gezin)?

Welke kosten betaal ik voor afvalwater als ik grondwater gebruik als particulier (gezin)?

Als je grondwater als particulier gebruikt (minder den 500 m³ water per jaar), word je beschouwd als kleinverbruiker. Gezinnen vallen onder deze categorie. Ook als kleinverbruiker betaal je kosten voor de afvoer en zuivering van het afvalwater afkomstig van je grondwaterverbruik. Dit geldt ook als je het grondwater enkel voor de tuin gebruikt.

Wie gebruik maakt van een eigen (grond)waterput, betaalt jaarlijks een heffing op de waterverontreiniging (zuivering) aan de VMM. 

  • Voor wie enkel grondwater uit zijn eigen waterwinning gebruikt, wordt 30 m3 per gedomicilieerde persoon aangerekend.
  • Voor gemengde gebruikers (zowel kraanwater als grondwater) wordt een forfaitaire hoeveelheid water van 10 m3 per gedomicilieerde persoon per jaar aangerekend.

Een berekening voor jouw situatie kan je maken op www.vmm.be/water/heffingen/bereken-je-heffing/berekeningswizard.

Daarnaast wordt je ook een gemeentelijke saneringsvergoeding (afvoer) aangerekend. De gemeente beslist zelf over het tarief van deze saneringsvergoeding en legt dit vast in een contract met het waterbedrijf. Via ‘Bereken je waterfactuur’ kan je dit berekenen: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactuur.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.