Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor de waterthema's.
De VMM heeft het traject van de Mandel tussen Roeselare en Izegem grondig geruimd. Hierbij werd meer dan 2300m³ vervuild slib uit de bedding gehaald. De oevers van de Mandel werden ondertussen ook gemaaid om de groei van de reuzenberenklauw tegen te gaan.
Vorige week is de VMM gestart met de bouw van een vistrap op de Warmbeek ter hoogte van watermolen het Mulke (Molendijk). Die moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Elk jaar stellen de Vlaamse Milieumaatschappij en Zorg en Gezondheid een lijst van zwemwaters op die we het jaar daarop zullen controleren. Iedereen die dat wil, kan voorstellen en opmerkingen formuleren tussen 20 juli en 19 augustus 2015.
De uitbouw van de waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen zit op het goede spoor: eind 2014 werd het afvalwater van 81 % van alle Vlamingen gezuiverd. Maar beheren we die infrastructuur ook goed? Uit de ecologische performantie-indicatoren van de VMM blijkt dat er nog aandachtspunten zijn, waarvan de werking van overstorten het belangrijkste is.
De Vlaamse waterlichamen behalen in 2014 een van de beste scores in 20 jaar wat betreft hun fysisch-chemische toestand. Maar sinds vijf jaar is die positieve evolutie minder uitgesproken. Vooral het gehalte aan fosfor blijft een belangrijk aandachtspunt op de meeste meetplaatsen. Inspanningen zijn noodzakelijk om een goede ecologische toestand in onze watersystemen te behalen.
Hoe moet je bloemen en planten verzorgen in deze droogte zonder dat je kostbaar water verspilt? Met deze tips kom je al heel ver.
Het zwemwater aan de kust scoort zeer goed en ook bijna alle zwem- en recreatievijvers hebben de hoogste score. De actuele zwemwaterkwaliteit kan je altijd online raadplegen op www.kwaliteitzwemwater.be
Overstromingen kunnen in een dichtbebouwde regio als Vlaanderen veel schade veroorzaken. De VMM kiest in haar beleid daarom voor meerdere sporen: preventie (bv. watertoets), paraatheid (voorspellen en waarschuwen), maar ook protectie. De bescherming die wachtbekkens en slibruimingen bieden, zijn misschien de meest ‘klassieke’ ingrepen, maar blijven wel essentieel. Sinds de grote overstromingen van eind 2010 - begin 2011 zijn er daarom heel wat extra inspanningen geleverd.
De VMM lanceerde in 2013 een pilootproject rond preventieve maatregelen aan woningen en gebouwen om ze beter te beschermen tegen overstromingen. 85 woningen in Beersel en Sint-Genesius-Rode zijn onderzocht en kregen een reeks maatregelen op maat voorgesteld. De resultaten zijn op 23 mei aan de deelnemers voorgesteld op een infomarkt in Beersel.
Nog tot 15 juli 2015 kan de jaarlijkse bevraging over de gemeentelijke sanering ingevuld worden. Zowel de financiële als de ecologische aspecten van het gemeentelijke rioolbeheer worden daarbij bevraagd. De rioolbeheerders hebben dus nog een maand de tijd om de bevraging online in te vullen. De resultaten van de vorige bevraging (2014 over 2013) zijn ondertussen gepubliceerd.