Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2015 / Rapportering gemeentelijke sanering

Rapportering gemeentelijke sanering

18-06-2015
Nog tot 15 juli 2015 kan de jaarlijkse bevraging over de gemeentelijke sanering ingevuld worden. Zowel de financiële als de ecologische aspecten van het gemeentelijke rioolbeheer worden daarbij bevraagd. De rioolbeheerders hebben dus nog een maand de tijd om de bevraging online in te vullen. De resultaten van de vorige bevraging (2014 over 2013) zijn ondertussen gepubliceerd.

Het rapport Kosten voor riolering – rapportering 2013 bundelt de resultaten van het financiële luik van de bevraging. De voornaamste bevindingen zijn:

  • Het rioolbeheer in Vlaanderen kost jaarlijks 357 miljoen euro, of gemiddeld 46 euro per Vlaming.
  • Die kost wordt grotendeels via de waterfactuur doorgerekend aan de Vlaamse huishoudens en bedrijven. De Vlaamse Regering en de gemeenten dragen ook een deel van de kosten.
  • De rioolbeheerders zijn over het algemeen kostendekkend, maar er zijn grote verschillen wat kostenefficiëntie betreft.

De resultaten voor de ecologische performantie-indicatoren worden op individuele basis teruggekoppeld met de rioolbeheerders. Daarbij zijn de belangrijkste conclusies:

  • De inzameling en het transport van afvalwater verloopt in de meeste gemeenten redelijk goed.
  • Voor het afkoppelen van niet-verontreinigd water scoren de rioolbeheerders duidelijk minder. Er wordt wel aan deze problematiek gewerkt, maar de verbeteringen gaan meestal langzaam.
  • Er gaat meer aandacht naar incidentenopvolging en gegevensbeheer.
  • De uitbouw van individuele saneringsinfrastructuur evolueert in de goede richting, maar er is nog veel verbetering mogelijk.

Naar het rapporteringsinstrument

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 18 juni 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.